Slobodan Milosevic betegsége a hágai Nemzetközi Törvényszék végtelenül embertelen bánásmódjának a következménye – közölte csütörtökön Belgrádban Branko Ruzic, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) szóvivője. Ruzic szerint a volt jugoszláv államfőt reggel hét órakor vezetik ki scheveningeni börtöncellájából, száraz ételt és kávét adnak neki, majd csak este 19 óra tájban térhet vissza, még akkor is, ha a bírósági eljárás már 16.30 körül véget ért.

Milosevic nem láthat napvilágot, s ezt módszeresen teszik vele, kiszipolyozzák, hogy ne tudjon összpontosítani, ne legyen képes tevékenyen részt venni a perben – mondta Ruzic.

A volt jugoszláv államfő védelmére alakult szerbiai Sloboda elnevezésű bizottság szerdán közölte, hogy a vádlott influenzás, romlott az egészségi állapota, már alig tud beszélni, magas lázzal küszködik, miközben orvos napok óta nem látta, s egy ápolónővér aszpirinnel kezeli. A bizottság azt sem zárta ki, hogy a háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt Milosevicet szándékosan megfertőzték.