Az elnök szerint teret kapott a romákkal szembeni gyűlöletbeszéd

Becsületsértéséért pert indít Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke Kövér László ellen egy múlt heti tatabányai választási fórumon elhangzott kijelentése miatt. Kövér a fórumon egyebek mellett “gengszternek” és “megélhetési romának” titulálta Horváth Aladárt.

A polgárjogi alapítvány vezetője szerint a megalázottak képviseletét felvállalók megfélemlítése és becsmérlése összeegyeztethetetlen a jogállamisággal.

Kövér szerint Farkas Flórián nem megélhetési roma

A március 18-án tartott rendezvényen Kövér arról beszélt, hogy ha “azt akarjuk, hogy a cigányok 10-15 múlva megerősödő csoporttudata, néptudata, nemzettudata arra épüljön, hogy mi vagyunk — a többségi magyarok — az ellenségeik, gondolják, hogy az ő nyomorúságos helyzetükért mi vagyunk a felelősek, akkor ne keressünk partnereket a cigányság körében, akkor hagyjuk a magyarországi cigányságot meghódíttatni a Horváth Aladár féle gengszterek által”.

A Fidesz-Lungo Drom megállapodás kapcsán Kövér László úgy fogalmazott: “sikerült – hogy milyen hosszú távon ez más kérdés — legalább nekünk sikerült olyan partnereket találni a magyarországi cigányságon belül, akik hajlandóak voltak leszállni a “megélhetési romákra” jellemző útról, amit Horváth Aladár képviselt, amit képvisel mind a mai napig”.

Horváth: A Fidesz és a Lungo Drom érdekelt a kirekesztés elhazudásában

Horváth a Roma Sajtóközpontnak úgy nyilatkozott: “nagyon bíztam abban, hogy a választási kampányban nem kap teret a romákkal szembeni gyűlöletbeszéd és a roma polgárjogi mozgalom megfélemlítése. Mi nem teszünk mást, mint békés és törvényes eszközökkel igyekszünk megvédeni azokat, akiket szegénységük és származásuk elüldöznek otthonaikból, akiknek a gyerekeitől az iskolai elkülönítéssel elveszik a jövőt, akiket másodrendű állampolgárként kezelnek.

Horváth Aladár szerint: “akik a megalázottak képviseletüket megélhetési politizálásnak és gengszterségnek nevezik, saját rossz lelkiismeretüket vetítik ki ránk. Menjenek a romák közé, és hallgassák meg őket — mind Kövér, mind a jelenleg vele szövetséges, és a kirekesztés elhazudásában érdekelt roma vezetők”.