Csaknem annyi pénzmosás-gyanús esetet jelentenek be az idei első negyedévben, mint a korábbi években összesen.

A könyvelőknek, ingatlanközvetítőknek és műkincskereskedőknek másfél hónapon belül kell elkészíteniük a pénzmosással kapcsolatos belső szabályzatukat, amelyek meglétét várhatóan az APEH ellenőrzi majd.

Az idei első negyedévben várhatóan majdnem annyi bejelentés érkezik pénzmosás gyanújáról a rendőrségre, mint korábban egész évben – értesült a Magyar Hírlap. A lap információi szerint elsősorban a pénzügyi szektorból érkeztek jelzések.

Az ősszel módosított törvény szerint új szakmák, könyvelők, adótanácsadók, műkincs- és régiségkereskedők, ingatlanközvetítők – közel 140 ezer vállalkozó – is bekerültek abba a körbe, amelynek tagjai jelenteni kötelesek, ha pénzmosás-gyanús tranzakciót tapasztalnak. Közülük – a jogszabály körüli vita ellenére – eddig több mint ezren kijelölték az ORFK-s kapcsolattartót.

A keddi kormányülésen úgy módosították a végrehajtási rendeletet, hogy az új szakmák képviselőinek (akiknek nincs állami, szakmai felügyeletük) csak akkor kell eleget tenniük e kötelezettségnek, ha az első pénzmosás-gyanús esetet bejelentik a rendőrségen, és csak az ezt követően öt napon belül kell a kapcsolattartót megnevezniük.