Kilenc rendbeli kémkedéssel emeltek vádat Londonban a British Aerospace Systems hadiipari vállalat egyik alkalmazottja ellen. A 45 éves Ian Parrt pénteken vették őrizetbe az essexi rendőrség és a brit biztonsági szolgálatok közös akciója nyomán.

A férfi a BAE basildoni gyárában dolgozik. A hivatali titoktörvény megsértésével, olyan dokumentumok eltulajdonlásával vádolják őt, amelyeknek idegen kézbe juttatásával súlyos károkat okozott volna az állam érdekeinek. Az alkalmazott “az ellenségnek” kívánta átadni az információkat – közölte részletek ismertetése nélkül az essexi rendőrség szóvivője. Londoni lapértesülések szerint a férfi Oroszországnak akarta eladni a titkos katonai információkat.

A basildoni vállalat a BAE repülés-elektronikai kutatási, fejlesztési és gyártási központja. A BAE Systems Avionics Európa legnagyobb repülés-elektronikai cége, egyebek között fegyvervezérlő rendszerekre, katonai távközlései berendezésekre szakosodott. A NATO és a brit hadsereg légiereje által alkalmazott Tornado és a Sea Harrier harci gépek radarberendezéseit gyártja.

Parr letartóztatására alig két hónappal azután került sor, hogy a londoni központi bíróság kémkedés miatt 14 év börtönbüntetésre ítélte a BAE számára dolgozó Crusader biztonsági szolgálat egyik alkalmazottját. A biztonsági őr elismerte, hogy a hadiipari cégtől ellopott, a Harrier harci gépek és Apache helikopterek adatait tartalmazó dokumentumokat az orosz titkosszolgálatnak akarta eladásra felkínálni.