Hajdú-Bihar megye 3-as számú választókerületében a Fidesz-MDF és az Új Baloldal képviselőjelöltjeinek nyilvántartásba vétele során kiderült, hogy mintegy százötven ajánlás ugyanazoktól a személyektől származik.

Hajdú-Bihar megyében 603 ajánlószelvényt érvénytelenítettek a választási bizottságok kettős jelölés miatt – tájékoztatta az MTI debreceni tudósítóját hétfőn Vasas Lászlóné, a Hajdú-Bihar megyei Területi Választási Iroda vezetője. Elmondása szerint az összes ajánlószelvény megvizsgálása után kiderült, hogy a Centrum és az Új Baloldal egy-egy képviselőjének nem volt meg a jelöltté váláshoz szükséges 750 szelvénye. – Az Új Baloldal jelöltjének a döntés ellen benyújtott kifogását mind a területi választási bizottság, mind a bíróság elutasította – tette hozzá az irodavezető. Horváth Andrea, a debreceni 3. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság elnöke az MTI érdeklődésére cáfolta, hogy bármilyen bűncselekményre utaló jelet észleltek volna az ajánló szelvények ellenőrzésekor, “ilyen a kettős jelölés kapcsán nem merült fel”. – A kettős jelölést – amelyből 150 volt a választókerületben – a jogszabályban leírtaknak megfelelően azzal szankcionálták, hogy érvénytelenítették – mondta az elnök.

Horváth Andrea ugyanakkor abban egyetért Tóth Zoltánnal, a Közép-kelet Európai Választási Szakértők Egyesülete főtitkárával, hogy “érdemes lenne újragondolni a jelöltajánlások mai rendszerét”. Tóth Zoltán vasárnap az MTI-nek úgy nyilatkozott: nyilvánvalóan választási csalás az, ami a Hajdú-Bihar megyei 3. számú választókerületben történt. Tóth Zoltán ismeretei szerint “az Új Baloldal egy jelöltje ellenőrzésre leadott 801 ajánlási szelvényt. Ebből a hibásak után is több maradt, mint 750, s így nyilvántartásba vették a jelöltet”. – Ezt követően a Fidesz-MDF is leadott több, mint hatezer ajánlási szelvényt. Ekkor kiderült, hogy az Új Baloldal és a Fidesz-MDF ajánlásai között 150 ugyanazoktól a személyektől származott – tájékoztatott Tóth Zoltán. Elmondta azt is, hogy a választási bizottság mindkét jegyzékből törölte a 150 ajánlást, aminek eredményeként a Fidesz-MDF jelölt továbbra is állva maradt, az Új Baloldalét pedig törölték.

Tóth Zoltán szerint ez esetben a két párt közül valamelyik választási visszaélést követett el, az ügy kivizsgálása a rendőrségre tartozna, de a választási bizottság is rendelkezik olyan hatáskörrel, hogy kiderítse a történteket. Horváth Andrea, az illetékes helyi választási bizottság elnöke tévesnek minősítette, hogy a Fidesz-MDF 6000 ajánlószelvényt adott volna le az utolsó napon. – Amikor a Fidesz-MDF összes ajánló szelvényének az ellenőrzés megtörtént, akkor az Új Baloldalnak még több volt, mint 750 – jelentette ki. Elmondta azt is, hogy ezt követően három párt – az MSZP, a Centrum és az érintett Új Baloldal – adott még le ajánlószelvényeket, s azok ellenőrzése során derült ki a 150 kettős jelölés. Az eset kapcsán Kovács László, az MSZP elnöke levelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek, mint a választások lebonyolításáért felelős minisztérium vezetőjének. A levélben kezdeményezte a rendőrség vizsgálatának elindítását annak érdekében, hogy kiderüljön: ki a felelős e választási csalás elkövetéséért.