A Los Angeles-i fellebbviteli bíróság megerősítette azt a korábban hozott ítéletet, miszerint a Napster mindaddig nem indíthatja újra szolgáltatását, amíg az teljesen meg nem felel a lemezkiadók követelményeinek. A Napster egyelőre nem kívánta kommentálni a döntést.

Az egykor több tízmillió felhasználóval büszkélkedő fájlcsere-hálózat tavaly júliusban szűnt meg, mivel működtetője, a Napster Inc. a bíróság határozata ellenére sem tudta kizárni a hálózatból a lemezkiadók tulajdonában lévő zeneszámokat. A lemezkiadók még 1999-ben perelték be a Napstert, mivel szerintük a társaság azonos nevű fájlcsere-hálózatának segítségével megkönnyítette az internetezők számára a zenefájlok illegális terjesztését.
A konkurens szolgáltatásokat követve a Napster januárban megkezdte új, előfizetés-alapú szolgáltatásának tesztelését, amely azonban addig nem indulhat be, ameddig a társaság nem köt szerződést az összes perelő lemezkiadóval. Ráadásul az is kérdéses, hogy a szolgáltatás egykori 60 millió felhasználójából mennyien lesznek hajlandóak fizetni az új Napsterért.

A fellebbviteli bíróság mostani döntésével megerősítette az elsőfokú ítéletet, illetve azt az előzetes határozatot, amely szerint a Napster nem indíthatja újra szolgáltatását, ameddig a hálózatból nem szűrhetőek ki 100 százalékos biztonsággal a jogvédett zeneszámok. “A szolgáltatás leállítása helyes döntés volt a Körzeti Bíróság részéről, amely összhangban volt az elsőfokú ítélettel” – áll az Egyesült Államok 9. Körzeti Fellebbviteli Bíróságának döntésében. Marilyn Hall Patel bírónő az elmúlt hónapban haladékot adott a társaságnak, hogy az bizonyítékot gyűjthessen a lemezkiadók ellen, mielőtt a bíróság kimondaná a végleges ítéletet. A Napster azt állítja, hogy a lemezkiadók visszaélnek helyzetükkel, és illegális eszközökkel próbálják kiterjeszteni befolyásukat az online zeneszolgáltatások piacára.