Tavaly 47 200 hallgató szerzett oklevelet a hazai felsőoktatási intézményekben. A végzettek 82 százaléka a diploma megszerzése után egy éven belül elhelyezkedik, munkanélküliként tavaly hat százalékuk jelentette be magát – közölte Kiss Ádám, az oktatási tárca felsőoktatási helyettes államtitkára. Tájékoztatása szerint a többiek vagy továbbtanulnak, vagy nem kívánnak dolgozni.
Az egy éven belüli hatszázalékos munkanélküliség a helyettes államtitkár szerint azt jelzi, hogy nincs általános túlképzés. Kiss Ádám elmondta, hogy az átlagosnál magasabb a foglalkoztatási arány például a szociális, az egészségügyi, az informatikai, a művészeti, a természettudományi a jogi és szociális igazgatási főiskolát, illetve a közgazdasági, az egészségügyi és a műszaki egyetemet végzetteknél. Az átlagosnál alacsonyabb a foglalkoztatottak hányada az egyetemet végzett bölcsészek, informatikusok, a főiskolát végzett közgazdászok, az idegen nyelvi szakképzettséggel rendelkezők körében. Magas, mintegy 15 százalékos munkanélküliségi arány jellemzi az egyetemi agrár, valamint a főiskolai agrár szakcsoportot.
A fiatal diplomások nettó havi átlagkeresete 65 ezer forint. A szakok és szintek szerinti kereseti rangsort – 100 ezer forint feletti havi nettó keresettel – négy egyetemi szintű szakképzettség vezeti: a gazdálkodási, műszaki informatikai, közgazdasági és villamosmérnöki. A rangsor utolsó tíz helyén kizárólag főiskolai végzettségek vannak.