Március utolsó napján újabb része vált hatályossá az kórház-privatizációs törvénynek. Mostantól az egészségügyi intézmények tulajdonosai a korábbiaknál szigorúbb feltételekkel alakíthatják át kórházaikat, szakrendelőiket, és később új minőségbiztosítási rendszerrel is számolniuk kell.

A március utolsó napjától hatályos új szabályozás lényegében arról szól, kinek és milyen feltételekkel értékesíthetik az intézmények gazdái az egészségügyi közszolgáltatásokat, s a megváltozott körülmények között hogyan, milyen jogviszonyban gyógyíthatnak majd az orvosok. A jogszabály végrehajtásához eddig négy kormány- és öt miniszteri rendelet készült el. A teljes szabályozásból az orvosegyetemi klinikák közhasznú társasággá alakítása hiányzik.

A törvény három időpontban lép hatályba. Az első részletét, amely megtiltotta a kórházi gyógyszertárak alvállalkozásba adását, január elsejétől alkalmazták. Az egészségügyi intézményeket tulajdonosaik április elsejétől alakíthatják át közhasznú társasággá, míg az orvosok csak 2003 januárjától vállalhatnak feladatot szabadfoglalkozású doktorként.

A törvény értelmében az önkormányzatok, az állam, az egyházak a jövőben csak nyílt pályázattal, az orvos- és betegszervezetek véleményét kikérve alakíthatják át közhasznú társasággá egészségügyi közintézményeiket. Az új szabályozás egyértelműen megtiltja, hogy a gazdasági társaságként működtetett kórházak, szakrendelők tulajdonosai között szakmai befektetők legyenek. Az utóbbiak – a gyógyszer-, gyógyászati segédeszközgyártók kivételével – alvállalkozóként vehetnek részt a működtetésben. A már megkötött szerződéseket is felül kell vizsgálni 2003. július elsejéig, és azokat összhangba kell hozni az új törvénnyel.