Jaroslav Chlebo szlovák külügyi államtitkár visszautasítja a magyar miniszterelnök állítását, miszerint a határon túli szlovákok hazai jogállásáról rendelkező szlovák jogszabály radikálisabb lenne a magyar kedvezménytörvénynél. A Hospodárské Noviny gazdasági lapnak nyilatkozó diplomata szerint a szlovák törvény, a magyarral ellentétben, nem avatkozik be más állam joghatóságába, ezért nem ellenkezik a nemzetközi joggal és szokásrenddel.

A kérdéssel kapcsolatos fő nézeteltérések okát Chlebo abban látja, hogy a magyar fél “a tükörbe nézve következetesen nem a saját arcát látja, hanem valami mást”. Szerinte ezt az utóbbi idők budapesti érvelése is bizonyítja. Mint mondja, az Európai Bizottság sem Pozsonyt, hanem Budapestet bírálta a kedvezménytörvény miatt, mert átlátták a magyar fél választotta taktikát, miszerint “a százszor kimondott hazugság egyszer talán igazságnak hangzik”.

A szlovák diplomácia második embere jelezte: Pozsony érdekeinek az kedvezne, ha az európai intézmények a magyar kedvezménytörvény kapcsán egyértelműbb álláspontra helyezkednének.

Jaroslav Chlebo azt állítja, hogy Magyarország egyéb területeken sem tanúsít elvárható magatartást Szlovákia iránt. “Sajnos, a szlovák diplomácia a Szlovák Köztársaság megalakulása (1993) óta folyamatosan ki van téve a déli szomszéd felől érkező, módszeres és végiggondolt támadásoknak, megkérdőjelezéseknek” – mondta. A szlovák diplomata reményei szerint a magyar választások után – bármi is lesz azok végkifejlete – “a tisztázáshoz alkalmasabb légkör alakul majd ki”.

További részletek az ORIGO cikkében