Megsértette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a közbeszerzési törvény esélyegyenlőségi elvét a 2001. évi népszámlálás adatbeviteli rendszerének kidolgozására, megvalósítására és működtetésére kiírt pályázat értékelésekor – derül ki a Közbeszerzési Értesítő legfrissebb számából.

A 2001. évi népszámlálás kérdőíveinek korszerű, optikai bizonylatolvasóval történő adatbevitelére kiírt közbeszerzési tendert a Bull Magyarország Kft. nyerte. A közbeszerzési döntőbizottság azonban 2000 augusztusában megsemmisítette a pályázat eredményét, mivel két másik pályázó, a Szenzor Számítóközpont Kft. és a Synergon Informatikai Rt. a Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottsága előtt megtámadta a közbeszerzési eljárás eredményét.

A KSH nem írt ki új pályázatot. Az új pályázat kiírása helyett az eredeti pályázat szűkítés utáni bírálati szakaszától ismételte meg az eljárást.

A Döntőbizottság arra kötelezi a KSH-t, hogy fizessen a Szenzor és a Synergon részére külön-külön 30 ezer – 30 ezer forintot.

A Döntőbizottság indoklása szerint a KSH megsértette az esélyegyenlőség elvét, mert az értékelés során azonos tartalmú ajánlati elemekre nem azonos pontszámot adott, illetve a nagyobb súlyszámú részszempontoknál nem osztotta ki a legjobbnak ítélt ajánlatokra a maximális pontot.

Az indoklás kimondja azt is, hogy a KSH nem sértette meg a törvény azon rendelkezését, amely az értékelést szabályozza. A KSH a döntés felülvizsgálatát kéri a bíróságtól.