Mint azt kifejtették, nem hagyják magukat megosztani, egységesen lépnek fel az internetes közösség érdekében, és készek megtenni a szükséges jogi lépéseket annak érdekében, hogy előálljon a törvény szerinti, az internetfelhasználóknak kedvező állapot.

“Nem tudjuk csökkenteni az előfizetési díjakat, és nem tudunk új, tartalmasabb csomagokat kínálni az internetezőknek, mert a telefonszolgáltatók nem adják át a törvény szerint minket már januártól megillető díjhányadot”

  • jelentette ki 19 internetszolgáltató tegnapi megbeszélésén. A telefonosok (Matáv, Vivendi, Hungarotel, Monortel) arra hivatkoznak, hogy az internetszolgáltatóknak kellene a telefondíjakat is kiszámlázni, holott ezeket a díjakat ők már nemhogy kiszámlázták, de be is szedték az előfizetőktől — mondták a telefonosok leányvállalatain kívüli piac több mint 90%-át lefedő internetszolgáltatók képviselői.

“Havonta közel 1 milliárd forint bevételt hozunk a telefonosoknak, ennek alig 10-12%-a járna nekünk. Ezt az összeget szolgáltatásfejlesztésre vagy díjcsökkentésre fordíthatnánk, de még ezért a pénzért is harcolnunk kell, hiába született a kérdésben törvény és hiába hozott elvi állásfoglalást a Hírközlési Főfelügyelet Döntőbizottsága. A Matáv, a Vivendi, a Hungarotel és társaik ráadásul azzal fenyegetőznek, hogy

  • véleményünk szerint jogellenesen — kikapcsolják telefonszámainkat, ha nem írjuk alá az általuk elképzelt, szinte teljesíthetetlen szerződéseket. Így reális annak a veszélye, hogy drágulni fog az internetszolgáltatás” — panaszolta az egyik érintett szolgáltató vezetője.

A 19 megjelent szolgáltató (ACE Telecom, Alba Internet, AT&T, Békésnet, Cory-Net, Different, Datatrans Internet, Drávanet, Enternet, Freestart, GTS-Datanet, Inter.net, KiberNet, Marsnet, QwertyNet, PanTel, Satrax-Net, StarKingNet, telnet), továbbá a meg nem jelent, de csatlakozó szolgáltatók (Banknet, Interware, Sédnet) ezért felszólítják a telefon-szolgáltatókat, hogy tartózkodjanak az internetfelhasználókat károsító akcióktól, továbbá haladéktalanul utalják át az internetszolgáltatóknak az őket megillető díjakat, és tanúsítsanak készséget az ügynek a jövőre nézve megnyugtató rendezésére. Mint azt kifejtették, nem hagyják magukat megosztani, egységesen lépnek fel az internetes közösség érdekében, és készek megtenni a szükséges jogi lépéseket annak érdekében, hogy előálljon a törvény szerinti, az internetfelhasználóknak kedvező állapot.