Kivételes biztonsági óvintézkedések közepette pénteken Karacsiban megkezdődött a Daniel Pearl amerikai újságíró elrablásával és meggyilkolásával vádolt Ahmed Omar Szajed sejk és három bűntársának pere.

Az első tárgyalást röviddel megnyitása után a védelem kérésére egy héttel elnapolták. A felbujtónak tartott, szaúd-arábiai születésű fővádlott, Szajed sejk ügyvéde bepillantást kért a védence elleni dokumentumokba, az újságíró elrablását bejelentő elektronikus levelek és a csatolt fényképek másolatának átadását kérvényezte.

A bíróság hivatalos elfogatóparancsot adott ki hét további, szökésben levő gyanúsított – köztük Pearl tényleges gyilkosai – ellen.

A pert a Karacsi központi börtönében kialakított tárgyalóteremben, zárt ajtók mögött rendezik meg, a sajtó kizárásával. A terembe csak a vádlottak hozzátartozói léphetnek be. Az újságírókat az egyes tárgyalások befejezése után az ügyészség és a védők tájékoztatják az elhangzottakról. A szigorú intézkedésekhez a belügyminisztérium ragaszkodott, amely maximális biztonság szavatolására törekszik az eljárás során. A védők nyilvános tárgyalást, törvényszéki ítélkezést szorgalmazó beadványát elutasították.

A The Wall Street Journal 38 éves délkelet-ázsiai irodavezetője január 23-án titkos találkozóra indult Karacsiba, ahol iszlám fundamentalisták várták, de soha többé nem tért vissza. Néhány nappal később egy korábban ismeretlen szervezet, a Nemzeti Mozgalom Pakisztán Szuverenitásának Helyreállításáért amerikai és pakisztáni hírközlő szervezetekhez küldött e-mailekben tudatta, hogy Pearlt elrabolták. Kivégzését egy videofelvétel erősítette meg, amelyet február 21-én juttattak el a karacsi amerikai konzulátusra.

Az ügyészség alapvetően közvetett bizonyítékokra támaszkodhat az eljárás során. Néhány vádlottra terhelők lehetnek az e-mailek, de a vád mellett szól egy taxisofőr vallomása is, aki Pearlt a találkozóra szállította és látta, amint Szajed kezet rázott az újságíróval. A riporternek azóta nyoma veszett, nem bukkantak rá holttestére sem.

A 29 éves sejk egy februári kihallgatáson elismerte Pearl elrablását, később azonban visszavonta vallomását.

Az Egyesült Államok kormánya túszejtés miatt kérte Szajed kiadatását, de Pakisztán közölte: először le akarja folytatni saját bírósági eljárását. Mindkét országban halál fenyegeti a szaúdi születésű sejket, ha bűnössége bizonyítást nyer.