Az Egyesült Államokban egyre erősebben támadják a katolikus egyházat a napvilágra kerülő pedofilügyek miatt. Két amerikai férfi tegnap be is perelte a Vatikánt azzal a váddal, hogy az egyház hallgatása védi a bűnös papokat.

Két férfi bírósági eljárást indított az Egyesült Államokban a katolikus egyház egésze ellen, amiért védelmezik a pedofíliával vádolt lelkészeket. A panasz konkrét – floridai és oregoni – esetekre vonatkozik, amikor a klérus hatáskörével visszaélve több gyanúba keveredett papot helyezett át más államba, illetve országba, hogy azok elkerüljék a bűnvádi eljárást. A két felperes kamaszként maga is áldozata volt egyházi személyek zaklatásainak, s a vádakat, amely szerint a Vatikán az ilyen ügyeket illetően titoktartásra szólította fel papjait, állításuk szerint bizonyítékokkal is képesek alátámasztani. Szakértők szerint viszont az eljárás sokkal inkább a nyilvánosságnak szól, többek között azért is, mert a Szentszék diplomáciai immunitást élvez.

A botrány nem minden előzmény nélkül tört ki, hiszen épp a közelmúltban derült fény a bostoni John Geoghan esetére, aki egy kisgyerekkel került intim közelségbe, és további 130 panaszszal kapcsolatban is felmerült a neve. Jelenleg börtönbüntetését tölti.
Árulkodó, hogy Geoghan esetét követően az Egyesült Államok számos pontján az egyház megkezdte papjainak elbocsátását – vélhetően azokét, akik valamilyen gyanúba keveredtek.
A katolikus egyház a növekvő indulatok miatt lépéseket kényszerült tenni. A New York-i érsekség például szerdán bejelentette: listát készítettek a gyermekeket szexuálisan kihasználó papokról, és kapcsolatba léptek a manhattani államügyésszel. Az esetek számáról nem szólt a jelentés. Az államügyészség a következőkben továbbítja a listát az érintett körzetek hivatalaiba.

Az amerikai sajtó élénken foglalkozik a témával, ennek eredménye egy felmérés, amit a Washington Post és az ABC televízió készített. Ebből kiderül, az amerikai hívők több mint hetven százaléka érzi úgy, hogy a botrány kipattanása az egyház válságának egyértelmű jele. Közel ugyanennyien tartják felelősnek az egyház vezetőit, amiért ezekre az esetekre legtöbbször csak évek múltán derült fény. A katolikusok és más vallásúak mintegy nyolcvan százaléka tartja fontosnak, hogy az egyház szerepkörét jogilag is határozott keretek közé foglalják, kötelezve a hasonló visszaélések bejelentésére.