Megkezdődött a több mint 173 millió forintos kárt okozó gyújtogatásokkal vádolt önkéntes tűzoltó büntetőpere szerdán a Szegedi Városi Bíróságon.

A vádirat szerint a 25 éves Fodor Zsolt 2000 nyarán kilenc alkalommal szándékosan gyújtotta fel öngyújtójával erdők szélén a száraz avart a Csongrád megyei Ruzsa és Öttömös környékén. A tűz átterjedt az erdőkre, megsemmisültek tanyák, megrongálódtak villanyvezetékek, póznák, és emberéletek is veszélyeztetett a tűz. Fodor Zsoltot az ügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt előidéző közveszély okozásával vádolja.

Az orvosi szakvélemény szerint a fiatalember pszichopátiás személyiség, az általa elkövetett cselekmények következményeinek felismerésében enyhe fokban korlátozott. Az őstermelő vádlott évek óta önkéntes tűzoltó. A tárgyaláson elhangzott, hogy Fodor Zsolt kihallgatása során részben beismerő vallomást tett, vagyis néhány tűzről elismerte, hogy ő okozta. A vádlott “labilis idegállapotára” hivatkozott, s azt mondta, hogy nem akart kárt okozni, csak “fontos embernek” érezte magát, amikor a tűzoltóautóval oltani mehetett.