Nyolcvan festményt, 30 darab rendkívül értékes, XVII-XIX. századból származó, elefántcsontból faragott miniatűr figurát és értékes ezüsttárgyakat, köztük 200 kiskanalat és dohányszelencéket raboltak el ismeretlen tettesek egy krakkói lakásból, összesen mintegy 8 millió zloty (csaknem 2 millió dollár) becsült értékben.

A rablás valószínűleg március végén, április elején történhetett. A műgyűjtő tulajdonos, aki hosszabb ideig nem tartózkodott a lakásban, szerdán fedezte fel a bűntényt, és értesítette a rendőrséget. A betörők az ablakon keresztül hatoltak be a második emeleti lakásba, majd belülről felfeszítették a bejárati ajtót. Ez már a második betörés volt a krakkói nyugdíjas házaspár otthonában, a 3 évvel ezelőtti első behatolás során festményeket vittek el a hívatlan látogatók. A lakásban nem volt semmilyen riasztó vagy betörés ellen védő berendezés, a gyűjtemény nem volt biztosítva, és nyilvános kiállításon sem szerepelt. A legnagyobb értéket – mintegy 6 millió zlotyt – az elefántcsont-szobrocskák képviselik, hasonló nagyságú gyűjteménnyel még a párizsi Louvre sem rendelkezik.

Idén Krakkóban ez már a tizenötödik műkincslopás volt, tavaly egész évben tizenhét hasonló bűncselekmény történt. A krakkói műkincslopás-sorozat ötödik éve zajlik. Annyira súlyos a helyzet, hogy a helyi rendőrkapitányság külön csoportot állított fel az “üzletág” ellen folytatandó küzdelemre. Több ellopott festményt és egyéb műkincset sikerült visszaszerezni, de ezek értéke nem vethető össze az elő nem került műtárgyakéval. A rendőrség véleménye szerint a rablások többségét nem szervezett bűnbandák hajtják végre, hanem amatőr betörők, akik a műgyűjtők óvatlanságát, elszólásait, fecsegését használják ki. A műkincsek többnyire nincsenek biztosítva, sőt katalogizálva sem. Az eddigi legnagyobb krakkói műkincslopási perben, amelyben a banda egy koronatanú, egy bűnbánó gengszter vallomásának eredményeként bukott le, 20 havi felfüggesztett szabadságvesztéstől 10,5 évig terjedő, letöltendő börtönbüntetést szabtak ki. A kilenc vádlott sorozatosan hajtott végre betöréseket, és összesen 900 ezer zlotyval (60 millió forinttal) károsította meg a tulajdonosokat.