A Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének választási monitoringbizottsága megállapította: a kampánycsend idején a hazai interneten a választási szabályokat többségében betartották. A két választási forduló közt az Országos Választási Bizottság – ha ideje engedi – készít egy állásfoglalást a politikai tárgyú SMS-ekről.

A Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MTE) választási monitoringbizottsága örömmel állapította meg, hogy az interneten a választási szabályokat valamennyi szolgáltató, és a fórumokban, illetve az ingyenes tárhelyeken a felhasználók többsége betartotta – ezekkel a szavakkal kezdi az egyesület a választás első fordulóját követő értékelését. Több panasz csupán hétfőn érkezett a bizottsághoz, melyek kivizsgálása még folyamatban van. Ellenben úgy értékelik, hogy a választási tartalomszolgáltatási kódexnek a kiegyensúlyozott tájékoztatásról szóló alapelve nem alkalmazható teljesen a pártok és politikusok honlapjaira, ezért az MTE a pártokra vonatkozó előírásokat átgondolja és a választások második fordulója előtt új javaslattal fordul a szolgáltatókhoz.

A közvélemény-kutatók a választási törvényt és az etikai kódexet százszázalékosan betartották, miként a szerkesztett hírportálok is. A legtöbb tartalomszolgáltató a főoldalon megjelentetett egy cikket, melyben utaltak a kampánycsendre, és ennek a cikknek a folytatását már a második hierarchikus szinten helyezték el. A fórumok üzemeltetői is együttműködtek a monitoringbizottsággal, a Korridor szüneteltette fórumait, az Index és az Origo pedig közzétette felhívásukat a kampánycsendről. Szabálysértést csak két párt, az SZDSZ és a Fidesz honlapjain észleltek. A két párt a bizottság megkeresésére sem cselekedett. Követendőnek tartja a bizottság az MSZP eljárását: a honlapon a választások tisztasága érdekében péntek éjféltől a kampánycsend idejére szerkesztett oldalakat közöltek, amelyben az előzetes ajánlásnak megfelelően az első két hierarchikus szintről eltávolították a választási akarat befolyásolására alkalmas információkat. A többi párt úgy értelmezte az MTE és az OVB ajánlását, hogy eleget tesznek az előírásoknak, amennyiben a kampánycsend idején új szerkesztett tartalmat már nem helyeznek el.