A zsebéből kipotyogó lőszer miatt tartóztattak fel a New York-i rendőrök egy biciklistát: az illegális magyar bevándorlót számos bűncselekménnyel – egyebek között 39 rendbeli illegális fegyverviseléssel – vádolják.

Az esetről Robert Johnson bronxi ügyész számolt be kedden. A 32 esztendős Rácz Zsoltot – akit az AP amerikai hírügynökség villamosmérnökként és tartalékos magyar katonaként említ – támadófegyverek és kézigránátok birtoklása miatt tartóztatták le még március 2-án, s testi sértésekkel és rablásokkal, továbbá más bűncselekmények elkövetésével is vádolják. Emellett óvadék ellenében sem helyezhető szabadlábra.

Az ügyészi közlemény szerint Rácz Zsolt illegálisan tartózkodott az Egyesült Államokban, miután a bevándorlási hatóságok elutasították menedékkérelmét. Letartóztatásakor golyóálló zöld álcaöltözéket viselt, továbbá találtak nála egy Mac-10-es rohamfegyvert – töltött, de működésképtelen állapotban -, házilagos készítésű robbanóeszközöket, egy töltött revolvert, lőszereket és két kést is. A bíróságon majd azt is felróják neki, hogy megtámadott egy rendőrt, s megpróbálta elvenni fegyverét is szökési kísérleténél, amikor éppen egészségügyi vizsgálatnak vetették alá.