Társtettesként elkövetett emberölés és garázdaság miatt elsőfokon tizenegy év börtönbüntetésre ítélték a zámolyi gyilkosság elsőrendű vádlottját. A per további három vádlottját egy-egy év börtönre ítélték, illetve próbaidőre bocsátották. Az ítélet nem jogerős.

Ítéletet hirdettek csütörtökön az emberöléssel és garázdasággal vádolt zámolyi romák 2000 októbere óta tartó ügyében Székesfehérváron. Az elsőrendű vádlottat, Krasznai Krisztiánt társtettesként elkövetett emberölés és garázdaság miatt elsőfokon 11 év börtönbüntetésre ítélték, és 10 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. Ezt Mórocz Emiltől, a Fejér Megyei Bíróság elnökhelyettesétől tudta meg az [origo].

A másod és harmadrendű vádlottakat garázdaság miatt egy-egy év börtönbüntetésre ítélték. A negyedrendű, kiskorú vádlottat nem ítélték el, de két év próbaidőre bocsátották. A három vádlott esetében nem volt megállapítható, hogy tetteikkel közvetlenül hozzájárultak volna az áldozat halálához – állapította meg a bíróság. Krasznai Krisztián ügyvédje bejelentette, hogy felmentésért fellebbez, a másodrendű vádlott védője pedig enyhítésért. Az ügy a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik.

A bíróság a zámolyi romák faházainál 1999 augusztusában történt gyilkosság körülményeit vizsgálva arra kereste a választ, hogy mi történt pontosan a 20 éves Csete Ferenccel, akit olyan súlyosan bántalmaztak, hogy a kórházban belehalt sérüléseibe. A 20 éves Krasznai Krisztiánt emberöléssel, társait pedig garázdasággal vádolták. Az ügyben pótnyomozást is folytattak, amellyel azt akarták tisztázni, hogy kábítószer miatti elszámolási vita áll-e gyilkosság hátterében. Ezt egy titkos tanú állította, vallomását azonban a pótnyomozás nem erősítette meg.