A jugoszláv tájékoztatási minisztérium közleménye szerint a Nemzetközi Törvényszék (NT) hat vádlottja önként feladja magát a hágai bíróságnak.

Név szerint: Dragoljub Ojdanic volt vezérkari főnök, Milan Martic, a volt Krajinai Szerb Köztársaság egykori elnöke, Mile Mrksic, az úgynevezett “vukovári trojka” három tisztjének egyike, Nikola Sainovic volt szövetségi miniszterelnök-helyettes, Vladimir Kovacevic, akit Dubrovnik lövetése kapcsán vádolnak Hágában, illetve Momcilo Gruban, az omarskai fogolytábor egykori parancsnoka lép önként a bíróság elé.

A közlemény szerint a törvényszék 23 vádlottja közül az említett hat személy a megszabott határideig, hétfő éjfélig jelentkezett az igazságügyi minisztériumnál, és hajlandó önként a Nemzetközi Törvényszék elé állni. Nekik a megbeszélt ideig meg kell jelenniük az NT előtt, s ebben az esetben a jugoszláv és a szerb kormány kezeskedik értük a törvényszéknél, hogy szabadlábon védekezhessenek. A kormány állja a hágai út és jogi védelmük költségeit. A minisztérium szerdán továbbítja az illetékes bíróságnak azon 17 személy vádiratát, akik nem jelentkeztek a törvényszéknél.