Az Egyesült Államok kezdeményezésére tartott szavazáson a tagállamok lemondatták hétfőn a vegyi fegyverek betiltását ellenőrző ENSZ-szervezet (OPWC) vezérigazgatóját, José Maricio Bustani brazil diplomatát.

A hágai székhelyű nemzetközi szervezet tagállamai közül 48 szavazott igennel, 6 nemmel, 43 pedig tartózkodott a Bustani sorsáról döntő voksolásban. Washington már hetek óta hasztalan próbálta önkéntes távozásra bírni az 59 éves brazil diplomatát, akit azzal vádol, hogy “önkényeskedő és kiszámíthatatlan” vezetési stílusa van, megfontolatlan kezdeményezésekkel állt elő, és elárulta a tagállamok belé helyezett bizalmát. Bustani voltaképpen azzal váltotta ki az Egyesült Államok haragját, hogy megpróbálta rábírni Irakot a szervezethez való csatlakozásra. Bustani visszautasította az őt ért amerikai vádakat, és azt vetette Washington szemére, hogy saját nemzeti érdekeinek biztosítása végett kíméletlenül átgázolt egy nemzetközi szervezet függetlenségén.

  • Az a választás, amelyet meghoznak ezen az ülésszakon… az fogja meghatározni, hogy tovább él-e az igazi multilateralizmus, vagy felváltja azt egy multilaterális álarc mögé rejtett unilateralizmus – hangoztatta Bustani vasárnap a küldöttek előtt mondott beszédében. A Bush-kormányzat hazai és külföldi bírálói egyaránt úgy vélik, hogy Bustani lemondatása is jelzi, a Fehér Ház republikánus vezetői egyre inkább hajlanak az unilaterális megoldásokra a kulcsfontosságú nemzetközi ügyekben, kezdve az emberi jogok helyzetétől a környezetvédelemig. A hágai székhelyű OPWC-nek az a feladata, hogy ellenőrizze a vegyi fegyverek betiltásáról szóló, 1997-ben életbe lépett konvenció betartását. A szervezetnek jelenleg 145 tagállama van. A brazil diplomata megalakulása óta vezeti a szervezetet, éppen tavaly májusban hosszabbították meg újabb négy évvel vezérigazgatói mandátumát.