A Japán Lemezkiadók Szövetsége (RIAJ) közzétette a másolásvédett CD-kkel kapcsolatos irányelveit, valamint bemutatta a lemezek másolásvédett mivoltát jelző logót is.

Az RIAJ elnök-vezérigazgatója a szervezet néhány nappal ezelőtt megrendezett sajtótájékoztatóján elmondta, a szigetországban körülbelül 7.600 használt-CD bolt található, míg ehhez képest csak 8 ezer üzletben folyik új lemezek árusítása. Ennek oka Isamu Tomitsuka szerint abban rejlik, hogy a japán zenerajongók jelentős része ugyan vásárol új CD-ket, ám egyszerűen lemásolja magának az eredeti példányt egy írható CD-re, majd értékesíti az előbbi lemezt használt CD-k adás-vételével foglalkozó boltban.

Mivel mindez jelentős bevételkiesést okoz a japán zeneiparnak, az RIAJ úgy határozott, hogy zenei CD-in másolásvédelmi eljárást vezet be. Japánban úgy tűnik, egy kicsivel korrektebb eljárásra számíthatnak majd a vásárlók, mint például Európában, mivel az RIAJ döntése szerint kötelező lesz feltüntetni a védett lemez borítójának elején egy logót, amely azt jelzi, hogy az adott CD másolásvédelmi eljárást tartalmaz.

Ezek mellett a CD-k dobozán valahol részletes technikai leírással is kell szolgálnia a kiadóknak a fogyasztókat például arról, hogy az adott lemez tartalma átmásolható-e egy PC merevlemezére, vagy egy MD-re (minidisc), lejátszható-e Windows-alapú vagy Macintosh számítógépeken, DVD-lejátszókon vagy játékkonzolokon. Japán egyik legjelentősebb kiadója, az AVEX már korábban piacra dobott másolásvédett CD-ket, és májustól ez a kiadó is el fogja helyezni az RIAJ másolásvédelmet jelző logóját saját zenei kiadványain.