Országos razzia során a német rendőrség kedden őrizetbe vette egy militáns-iszlámistának tartott palesztin szervezet 11 tagját – közölte délután a szövetségi ügyészség.

A közlés szerint támpontok vannak arra vonatkozóan, hogy az Al Tavhid nevű szunnita-palesztin szervezet tagjai merényleteket készítettek elő Németország területén lévő célpontok ellen. A gyanúsítottak kihallgatása a délutáni órákban még folyamatban volt. Ennek eredményétől teszi függővé az ügyészség, hogy átadja-e őket a vizsgálóbírónak, vagy szabadlábra kerülhetnek. A német biztonsági szervek nézete szerint az Al Tavhid jobbára önállóan tevékenykedik, ám részét képezi egy nemzetközi összeesküvő hálózatnak. Fő “profilját” a hatóságok eddigi ismerete szerint igazolványok és útlevelek hamisítása, adományok gyűjtése és “harcosok” határokon való átcsempészése képezte.

A Frankfurtban zajló terrorista-pör öt vádlottja közül az egyik, Ali Beandali kedden részleges beismerő vallomást tett a tartományi bíróságon. A 26 éves algériai elmondta: a többiekkel közösen merényletet tervezett Strasbourg zsinagógája ellen. A robbantás motívumaként Beandali az Algériával szemben követett francia politikát nevezte meg. A vallomásban Beandali tagadta, hogy kapcsolatban állt volna az al-Kaida terrorista csoporttal, amelyet az amerikai hatóságok azzal gyanúsítanak, hogy kitervelte és végrehajtotta a washingtoni és New York-i célpontok ellen tavaly szeptember 11-én elkövetett merényleteket. Az algériai ugyanakkor beismerte, hogy több hónapon át katonai kiképzésben részesült egy afganisztáni táborban.