A Fővárosi Bíróság csütörtökön első fokon ítéletet hirdetett a csalással és más bűncselekményekkel vádolt Murányi József vállalkozó és hat társa bűnügyében. Murányi tartós befektetéseket és veszteségeket finanszírozott rövidlejáratú forrásokkal.

A fő vádpontok szerint a kecskeméti vállalkozó és társai – különböző pénzintézetek volt vezető beosztású dolgozói – szabálytalanul, illetve nem kellő körültekintéssel megkötött kölcsönszerződések és vissza nem fizetett hitelek révén több százmilliós kárt okoztak különféle bankoknak 1991-1994 között.

Murányi Józsefet, a kecskeméti székhelyű Murányi Kft. ügyvezetőjét, illetve a Murányi Rt. egyik tulajdonosát felbujtóként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, több rendbeli különösen nagy kárt okozó csalás, jelentős kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás, nagyobb kárt okozó csalás és folytatólagosan elkövetett közokirat-hamisítás miatt halmazati büntetésül 3 év szabadságvesztésre és 200 ezer forint pénzmellékbüntetésre ítélte.

Az eljárás adatai szerint Murányi több banktól mintegy 2 milliárdos értékben vett fel hitelt, amelyek visszafizetésének egy részével máig adós. A megjelölt fedezeteknek (ingó, ingatlan, közraktár-jegyek, váltó) több esetben nem volt tulajdonosa. Előfordult, hogy olyan közraktárjegyeket használt biztosítékul, amelyek mögött nem volt valós árualap. Volt, hogy hamis, illetve fedezet nélküli váltókat használt fel kölcsönök megszerzésénél.

Az ítélet indokolásában elhangzott: alapvető problémát jelentett, hogy az 1991-ben alakult Murányi Kft.-nek és a Murányi érdekeltségébe tartozó más cégeknek nem volt elég forgótőkéje, azokat rendkívül alacsony alaptőkével hozták létre.