Megszüntette a Budapesti Katonai Ügyészség az 1956-os forradalom idején Hatvan és Aszód közötti útszakaszon történt, több halálos áldozatot követelő lövöldözés ügyében a nyomozást, mert nem állapítható meg az elkövető kiléte és az eljárás folytatásától sem várható eredmény.

A katonai ügyészség kedden meghozott határozata szerint több emberen, szándékos emberöléssel megvalósított emberiség elleni bűntett miatt indult nyomozás a Magyar Néphadsereg 26. Közepes Harckocsi Ezred Hatvan állományába tartozó ismeretlen tettes ellen. A nyomozás adatai alapján annyi volt megállapítható, hogy 1956. október 25. és november 4. között valamikor, a miskolci forradalmi eseményekkel összefüggésben, három tehergépkocsin mintegy 100, fegyvertelen ember indult a fővárosi forradalmi események támogatására. Hatvan és Aszód között, lakott területen kívül, a harckocsi ezred két tankja és több katonája megállította a teherautókat és a különítmény parancsnoka visszafordulásra szólította fel a főváros felé tartókat.

Amikor azonban a teherautókon utazók tiltakoztak, s jelezték, hogy nem akarnak visszafordulni, a különítmény parancsnoka “figyelmeztető lövés” felszólítást adott. Ekkor a katonák kézifegyverekből sortüzet adtak le a tehergépkocsikon utazó fegyvertelenekre. A nyomozás adatai szerint a lövések következtében legalább ketten meghaltak és többen megsebesültek. A katonák a sortüzet követően összegyűjtötték a halottakat és a sebesülteket. A gépkocsin utazókat pedig a nagygombosi laktanyába kísérték, ahol néhány napig fogva tartották, majd elengedték őket. A nyomozó hatóság felkutatta az események még életben lévő szemtanúit, akik azonban ellentmondó vallomásokat tettek a sortűz részleteiről, körülményeiről és idejéről. A nyomozás során nem sikerült felderíteni a halottak, illetve sebesültek személyi azonosságát sem. A Budapesti Katonai Ügyészség 56-os sortűzügyben született nyomozást megszüntető határozata ugyanakkor azt is tartalmazza, hogy újabb érdemleges adatok felmerülése esetén folytatható az eljárás.