Országos közlekedésbiztonsági akciósorozatot szervez a rendőrség május 1-től. A hónap végéig tartó nonstop-razzián minden sebességmérő eszközzel kivonulnak a leginkább balesetveszélyes utakra, megsokszorozzák a közúti ellenőrzések számát, és a súlyos szabálysértések elkövetőit az eddiginél szigorúbban büntetik majd meg.

Az egész évre szóló fokozottabb ellenőrző program a nagy májusi országos akcióval kezdődik. Pausz Ferenc az ORFK Közlekedésrendészetének rendőr-alezredese elmondta: “Visszatérünk ahhoz a régi módszerhez, amit mi koncentrált sebességellenőrzésnek hívtunk, amikor egy-egy útvonalon ugyanabban az időszakban több sebességellenőrzőt is elhelyezünk, egy olyan 50-100-150 km hosszú útszakaszon, és akkor, ha valaki több helyen lépi túl a sebességet, differenciáltan fognak a rendőrök vele szemben fellépni.”

A fokozottabb ellenőrzésekre a rendőrség szerint azért van szükség, mert az első negyedévben jelentősen nőtt a közúti közlekedési balesetek száma. Az átlagosnál jóval több súlyos és könnyű sérüléssel járó baleset történt, aminek oka elsősorban a gyorshajtás, az előzési, kanyarodási szabályok megszegése, és az elsőbbségi szabályok megsértése volt. A jövő hét közepén kezdődő akciósorozatban a rendőrség minden rendelkezésre álló sebességmérő eszközzel kivonul a leginkább balesetveszélyes utakra, megsokszorozza közúti ellenőrzéseinek számát, és a súlyos szabálysértések elkövetőit az eddiginél lényegesen szigorúbban bünteti majd. Azokat az autósokat is megbüntetik, akik gyermeküket nem biztonsági gyermekülésben utaztatják, mivel a türelmi idő lejárt.