Orvosok és egy kórházigazgató a vádlott az első thaiföldi szervlopási perben. A vád szerint az orvosok kómában lévő, de még nem halott emberek veséjét operálták ki. A szervadományozáshoz szükséges rokoni hozzájárulást állítólag a kórházigazgató hamisította.

Három orvost vádolnak Thaiföldön azzal, hogy olyan betegek veséit távolították el, akik kómában voltak, de még nem állapították meg náluk a halált. A vádlottak között van a bangkoki Vadzsiraprakarn magánkórház igazgatója is, aki állítólag a rokonok szervadományozási hozzájárulásait hamisította.Az ügyész, Csataratana Fatanapanics szerint a kórházigazgató olyan iratokat hamisított, amelyekben az áldozatok rokonai hozzájárultak, hogy kioperálják hozzátartozójuk veséjét. A szervadományozás engedélyezett Thaiföldön, de szükség van hozzá az elhunyt és a szerv befogadója rokonainak engedélyére is.

Ez az első ilyen jellegű ügy Thaiföldön. A nyomozás 1997-ben kezdődött, miután az áldozatok rokonai bejelentették, hogy gyanús vágásnyomokat találtak kómában elhunyt hozzátartozójuk holttestén. Az ügyvédek szerint akár egy évig is elhúzódhat az ügy, mivel 120 tanút kell kihallgatni. Ha bűnösségük bebizonyosodik, életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak az orvosok, akiknek az engedélyét a thai orvosi tanács 2000-ben visszavonta – jelentette a BBC.