Az informatikai eszközök adójának csökkentése, ingyenes digitális aláírás az állampolgároknak, ingyenes számítógép-kezelői jártasság megszerzése a tizennyolc éveseknek – ezeket a feladatokat sorolta a legfontosabb kormányzati informatikai célok közé az MSZP.

A választási kampány hajrájában Medgyessy Péter bejelentette, ha kormányra kerülnek, elképzelhető, hogy önálló informatikai minisztériumot hoznak létre. Azóta a miniszteri posztra esélyesként említett személyeket is megnevezték, köztük Mandur Lászlót, a szocialisták budapesti elnökét. Az egész életre szóló informatikai képzés az egyik legfontosabb társadalmi cél – jelezte Mandur. Elképzelése szerint a feladatokat életpályaszakaszokra kell bontani, meghatározva az ovi-, a suli-, a szenior-, a plusz-, és a nagyinet tematikáját. Ezek mindegyike a különböző életkorban elsajátítható készségekre, képességekre épít. Lehetővé téve, hogy bármely életkorban pótolható legyen a szükséges ismeretanyag és jártasság elsajátítása. A megvalósításban az oktatási intézmények, a teleházak és a munkaügyi központok üres óráit, eszközeit vennék igénybe. Ilyen eleme lehet a programnak a Győrben már bevált gyakorlat, ahol a középiskolások tanítják az informatika alapjait nagymama- és nagypapa- korú felnőtteknek – tette hozzá Mandur László. A szokatlan oktatási formában az iskolák a számítástechnikai eszközöket adják, a tanító diákok pedig szerény díjazást kapnak cserébe a tudásukért. Az informatikai eszközök otthoni használatának elterjedését a termékek adótételeinek csökkentésével, azaz alacsonyabb áfa- kulcsba sorolásával szeretnék elérni. Mandur elmondta, hogy a szakértőik most végzik azokat a számításokat, amelyek alapján világossá válik, hogy a tervezett intézkedés mennyivel csökkentené a költségvetés bevételeit. De biztos abban, hogy a forgalomnövekedés más csatornákon ellentételezné a hiányt.

A politikus szerint reális az a terv, amely szerint minden 18 esztendős fiatal ingyen juthat hozzá az ECDL- vagy más, ezzel egyenértékű számítógép-kezelői bizonyítványhoz. Alanyi jogon járó juttatás is szerepel az MSZP elképzelései között. Lehet, hogy egyesek utópisztikusnak fogják gondolni, de a szocialisták négy éven belül minden felnőtt magyar állampolgárnak alanyi jogon adnának egy digitális aláírást – fejtegette Mandur. Hozzátette: nem az egyszerű aláírásra, hanem a fokozott biztonságot jelentőre gondolnak. A politikus szerint ez az elképzelés azzal járna együtt, hogy a rendszerhez csak egyetlen hitelesítő központ kapcsolódna. Az előnyök között az állampolgárok gyors elektronikus ügyintézése, a hivatali adatokhoz való közvetlen hozzáférés, az egyenlő bánásmód szerepelhet, ha a technológiai kérdések felett átsiklunk.

Mandur úgy véli, hogy a pedagógus PC-pályázatokhoz hasonló megoldás nem megfelelő. Túl drágának, bonyolultnak, költségesnek gondolja a pályáztatással történő állami szétosztást. Ezzel szemben az adott szakmacsoportoknak alanyi jogon járó támogatást tartaná egyszerűbbnek és hatékonyabbnak. Például minden pedagógus vagy közgyűjteményi dolgozó kapna egy bont (mondjuk 50 ezer forint értékben) amelyet adott számítástechnikai kereskedőnél beválthatna. A korábban meghirdetett majd lezárt Tetra-pályázat folytatásáról Mandur László kijelentette, hogy fontosnak tartják a minél gyorsabb bevezetést. A dilemma az, hogy a Tetra vagy a Tetrapol rendszer mellett döntsenek-e, főképp a szabványosítás előírásai miatt. A Tetra rendszer előnye, hogy szabványosított, így több alkalmas szállító versenye mellett lehet kiválasztani a legkedvezőbb ajánlatot.