Az állatvédelmi szabályok újabb elemének megsértéséért bírságot róhatnak ki a hatóságok a kormány keddi döntése értelmében.

A kormány keddi döntésének eredményeként (kibővítve egy 1998-as rendeletet) bírságolhatók lesznek, akik az állatok szállítása, leölése, és a mezőgazdasági haszonállatok tartása során nem tartják be az állatvédelmi követelményeket. Ezzel a döntéssel bővültek azok a szankciók, amiket azokkal szemben alkalmazhatnak a hatóságok, akik nem megfelelően bánnak az állatokkal. A kiszabható bírság 5000 forinttól 150 000 forintig terjed.

Egy 1998-as rendelet alapján bírság szabható ki azokra, akik szükségtelenül jelentős fájdalmat, tartós szenvedést vagy testi károsodást okoznak egy állatnak. Továbbá akik a felügyeletük alatt álló állatot nem megfelelően tartják, éheztetik vagy nem adnak eneki inni. A veszélyes állatok tartását és az engedély nélküli állatkereskedést is szigorúan szabályozza a rendelet. Az állat egészségét károsító ajzószer alkalmazását is büntetik és azt is, ha a cirkuszi mutatványokra betanított állatokat kínozzák az idomítás közben.

Az állatvédelmi törvény értelmében tilos az állatokat kínozni, uszítani, állatviadalra idomítani, kényszertakarmányozásra fogni, (kivéve például a libatömés), nem megfelelő módon mozgatni és szállítani, elhelyezni, a teljesítőképességét meghaladó teljesítményre kényszeríteni, továbbá természetellenes és önpusztító tevékenységre szoktatni. Bírság azonban – eddig – nem minden tettért járt.