A hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) két vádlottja, Nikola Sainovic volt jugoszláv miniszterelnök-helyettes és Momcilo Gruban, a boszniai Omarskai fogolytábor egykori őrségvezetője már csütörtökön, míg Milan Martic, a Krajinai Szerb Köztársaság volt elnöke a pravoszláv húsvét után adja fel magát önként a hágai bíróságnak.

A jugoszláv igazságügyi minisztériumnál a Beta hírügynökség érdeklődésére megerősítetették, hogy Sainovic csütörtökön az amsterdami menetrendszerinti járattal Hollandiába repül. Sainovic szövetségi kormányalelnökként Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfő koszovói megbízottja volt. Három másik egykori jugoszláv és szerbiai politikai, illetve katonai vezetővel együtt emeltek ellene vádat a Koszovóban elkövetett háborús büntettek kapcsán.

Sainoviccsal együtt csütörtökön Hágába utazik Gruban is, aki ellen az a vád, hogy nem akadályozta meg a foglyok meggyilkolását, megerőszakolását, bántalmazását és kínzását az északnyugat-boszniai Prijedor melletti Omarska fogolytáborban. Milan Martic, a horvát hadsereg által felszámolt Krajinai Szerb Köztársaság egykori elnöke a pravoszláv húsvét után – vagyis várhatóan a jövő héten – áll a hágai bíróság elé – közölte Strahinja Kastratovic, a vádlott ügyvédje.

A hágai törvényszék hat vádlottja vállalta, hogy önszántából feladja magát a törvényszéknek. Az említett három személyen kívül Mile Mrksic, az úgynevezett “vukovári trojka” három tisztjének egyike, Vladimir Kovacevic, akit Dubrovnik lövetése kapcsán vádolnak, illetve Dragoljub Ojdanic volt vezérkari főnök tett ígéretet arra, hogy feladja magát (Ojdanic már a múlt héten az NT elé állt).

Hágából egyébiránt mindmáig nem érkeztek meg a szövetségi igazságügyi minisztériumhoz a kiadatási kérelmek. Nebojsa Sarkic miniszter-helyettes közölte, hogy mihelyt megkapják a szükséges dokumentumok, azonnal továbbítják őket a hágai vádlottak ügyében eljáró belgrádi, illetve podgoricai bíróságnak, hogy megindítsák a kiadatási eljárást a többi, 18 személy ellen, aki nem hajlandó önként az NT elé állni. A hágai vádiratokat már a múlt héten megkapták a bíróságok.

A Hágával való együttműködést szabályozó törvény szerint a feltételezett háborús bűnösöket a köztársasági belügyminisztériumoknak kell előállítaniuk. Dusan Mihajlovic szerbiai belügyminiszter szerint nem várhatók semmilyen bonyodalmakat a vádlottak elfogásakor. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a szóban forgó 18 személy közül sokan ismeretlenek a rendőrség számára, s azt sem tudni, hogy egyáltalán Szerbiában tartózkodnak-e.