Kifejezetten a kormányzati korrupció felderítésére új, különleges jogkörrel rendelkező vizsgálóbiztos intézményének létrehozását kezdeményezi az SZDSZ.

Az új biztost még a nyári szünet előtt munkába állítanák. A szocialisták igazságügyminiszter-jelöltje szerint nincs szükség a vizsgálóbiztosra. Bárándy Péter úgy véli: az új nyomozószervek soha nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, viszont nehezítették a bűnüldözést.

A kormányzati korrupció felderítésére és az ezzel összefüggő bűncselekmények vizsgálatára új, különleges hatáskörrel rendelkező vizsgálóbiztos intézményének létrehozását kezdeményezi az SZDSZ. A párt március végén jelentette be, hogy a választások után különleges felhatalmazású ügyészi csoportot hozna létre. Akkor hozzátették: az ügyészség működése ma joggal veti fel azt a gyanút, hogy a törvény előtti egyenlőség normái nem érvényesülnek Magyarországon.

Az új biztos felügyelné azt is, hogy közpénzeket ne lehessen közbeszerzési eljárás nélkül elnyerni. A szabad demokraták szűkítenék a bank és üzleti titok körét az állami vállalatok esetében és valamennyi olyan cégnél amely jelentős mennyiségű közpénzből gazdálkodik.

Az SZDSZ elképzelése szerint az új biztost a parlament választaná és nyomozati jogkört kapna. Az ügyészséggel együtt vádat is emelhet, de ha ezt a vádhatóság nem tenné meg, úgy pótmagánváddal élhet.

Már a nyár elején megalakulhat

Mindehhez nincs szükség sem az Alkotmány, sem pedig az ügyészségi törvény módosítására, ezért viszonylag gyorsan, még a nyári szabadságolások előtt megalakulhat az új intézmény – mondta el Magyar Bálint az Indexnek.

A vizsgálóbiztos intézményének létrehozást az elmúlt négy év alatt tapasztalt korrupció indokolja, de természeten a mindenkori hatalom tevékenységét vizsgálná – mondta Magyar. Ezért nem a kormány nevezi ki, hanem a parlament választja a biztost. Így az új biztos vizsgálhatná például, vajon miért vásárolt pont most több tucat iratmegsemmisítőt a Miniszterelnöki Hivatal – tette hozzá az SZDSZ ügyvivője.

Bárándy Péter szerint erre semmi szükség

Nem ért egyet az új vizsgálóbiztosi intézmény létrehozásával a szocialisták igazságügyi miniszter-jelöltje. Bárándy Péter az Indexnek nyilatkozva elmondta, szerinte most is “jól ki van találva”, kik derítsék fel a bűncselekményeket; erre vannak a nyomozószervek vagy akár az ügyészség.

  • Ne feltétezzük, hogy az elmúlt négy évben alapvetően korrupció alapján működött a kormányzat, így ezért sem indokolt egy új, speciális szervezet létrehozása. Ráadásul a hasonló kisérletek még sohasem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, ellenben a bűnüldözést nehezítették – tette hozzá Bárándy.