Szombaton dönt huszonöt, a választásokkal kapcsolatos jogorvoslati kérelemről a Legfelsőbb Bíróság. A testületnél az Országos Választási Bizottság azon döntését támadják, mely megállapította az országos listás mandátumokat.

Huszonöten is éltek jogorvoslati kérelemmel pénteken délután négy óráig azután, hogy az Országos Választási Bizottság csütörtöükön megállapította az országos listás mandátumok elosztását. A testület az Országos Választási Iroda által elvégzett számítások alapján, illetve az egyéni és a területi választókerületi jegyzőkönyvek adatainak ellenőrzése, összevetése után határozott. E szerint a Fidesz – MDF 26, az SZDSZ 13, az MSZP 31 kompenzációs mandátumot szerzett.

Az országgyűlési választásokkal kapcsolatos kifogások nagy számára tekintettel a Legfelsőbb Bíróság (LB) csak szombaton hirdet eredményt, amire várhatóan még délelőtt sor kerül – közölte az LB elnökhelyettese pénteken az MTI érdeklődésére. Lomnici Zoltán elmondta, hogy az Országos Választási Bizottságtól (OVB) pénteken 15 óráig nyolc kifogás érkezett az eredményekkel kapcsolatban.

Hozzátette, hogy a választási végeredményt megállapító határozat elleni jogorvoslati határidő lejártáig, azaz délután négy óráig további tíz beadvány érkezett az LB-hez az OVB-től, ezen túlmenően pedig hét kifogást juttattak el közvetlenül a Legfelsőbb Bírósághoz. Az elnökhelyettes elmondta, hogy a bírói tanácsok megfeszített erővel dolgoznak, hiszen minden beadványt érdemben el kell bírálni