Nem hátráltattam az eljárást, sőt én magam rendeltem el a nyomozást 1997-ben Uri község polgármestere ellen – állította a bíróságon a bűnpártolással vádolt Pelikán László. A Teve utcai aranyügybe keveredett egykori APEH-bűnügyi főigazgatót most azzal vádolják, hogy amikor még rendőrként dolgozott, kapcsolatot tartott egy 85 millió forintos csalási ügy egyik gyanúsítottjával.

Határozottan tagadta a bűnpártolás vádját a Pesti Központi Kerületi Bíróságon Pelikán László, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának egykori vezetője, aki 1999-ben rövid ideig az adórendőrség élén is állt. Pelikán László ellen ezért emelt vádat az ügyészség, mert felmerült, hogy 1997-ben tudott a 85 millió forintos csalással gyanúsított Nagy József – Uri község polgármesterének – hollétéről, sőt a Kanári-szigeteken találkozott is vele, mégsem tette meg a szükséges lépéseket.

Nagy József és társai – köztük a Pest Megyei APEH egyik vezető munkatársa – ellen egy 85 milliós áfacsalás gyanújával indult nyomozást. A szövevényes ügyben a Szolidaritás Szakszervezeti Szövetség balatonlellei üdülőjének fiktív eladása után 85 millió forint áfát igényeltek vissza jogosulatlanul. Nagy József 1997-ben külföldre menekült, s a rendőrség sokáig hiába kereste.

Az ügyészség szerint Pelikán, aki akkor a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályát vezette, ebben az időben telefonon többször is beszélt Naggyal, sőt egy kanári-szigeteki nyaralás során találkozott is vele. Ennek ellenére nem kezdeményezte a nemzetközi elfogatóparancs kibocsátását, illetve nem tájékoztatta az ügyben nyomozókat .

Pelikán László a tárgyaláson azt állította: nemzetközi elfogatóparancsot azért nem kezdeményezhetett, mert kezdetben még nem tudott arról, hol van Nagy József, később pedig áthelyezték az ORFK-ra. Elismerte ugyanakkor, hogy a Kanári-szigeteken váratlanul megkereste őt Nagy József. Pelikán László a nyaralás után nem sokkal névtelen bejelentést kapott a lellei üdülő fiktív eladásáról, s ezt követően maga rendelt el nyomozást, s elfogatóparancsot adott ki. “Ha olyan nagyon akartam volna bűnt pártolni, szemétkosárba dobom a névtelen bejelentést, vagy a feljelentés-kiegészítés keretében tagadom meg a nyomozást” – jegyezte meg a tárgyaláson.

Nagy József 1999 elején Madridból keresett meg több magyar sajtóorgánumot, majd önként hazatért Magyarországra, ahol azonnal őrizetbe vették.

Pelikán Lászlót 1999. január 7-én nevezte ki Simicska Lajos APEH-elnök az adórendőrség élére. A rendőrség Teve utcai székházában azonban más munkatársakkal együtt ő is vásárolt egy asszonytól vámolatlan aranyat, emiatt vámorgazdaság miatt ellene is eljárás indult, s menesztették hivatalából. A bíróság ebben az ügyben két évvel ezelőtt első fokon bűncselekmény hiányában felmentette Pelikán Lászlót a vád alól.