A Legfelsőbb Bíróság jogerős ítéletében lefokozta Csák Márton alezredest, a Sínai-félszigeten tevékenykedő Többnemzetiségű Erők és Megfigyelők magyar kontingensének volt parancsnokát.

Csákot az elsőfokú ítélettel szemben felmentették a folytatólagosan elkövetett szolgálati visszaélés és a szolgálati közeg elleni erőszak bűntette alól, de az egyéb vádpontokban bűnösnek találták. A tiszt ellen azért indult eljárás, mert lebukott, amikor szeszesitalt próbált Egyiptomba csempészni. Jogerősen felmentette Csák Mártont a folytatólagosan elkövetett szolgálati visszaélés vétsége és a szolgálati közeg elleni erőszak bűntette miatt emelt vádak alól hétfőn a Legfelsőbb Bíróság. A Sínai-félszigeten tevékenykedő Többnemzetiségű Erők és Megfigyelők magyar kontingensének volt parancsnokát ugyanakkor főbüntetés helyett, önálló mellékbüntetésül, lefokozásra ítélte a bíróság a terhére első fokon helyesen megállapított egyrendbeli szolgálati visszaélés, alárendelt megsértése, magánokirat-hamisítás, elöljárói intézkedés elmulasztása és felbujtóként elkövetett sikkasztás vétségek miatt.

A bíróság ítéletének indoklása szerint, noha a csaknem 20 éve szolgáló katonát többször is kitüntették, az általa elkövetett tett rendfokozatához méltatlan. A vádirat szerint Csák Márton egy alkalommal több karton italt, illetve kakaóport, kávét és tejport rakodott megkülönböztető jelzéssel ellátott autójába, amivel megpróbálta elhagyni a tábor területét, azonban a kapunál a járőrök feltartóztatták. Az LB megállapította, hogy Csák Márton nem követett el szolgálati visszaélést, amikor arra kérte alárendeltjeit, hogy saját látogatófogadási keretük terhére fogadják az ő vendégeit, hiszen ebből a parancsnoknak előnye nem származott, ez ellen a beosztottak nem emeltek kifogást, és mindennek célja a kontingens kapcsolatainak ápolása volt.

A bíróság szerint nem volt kellően bizonyítékokkal alátámasztva, hogy a volt parancsnok elkövette volna a szolgálati közeg elleni erőszakot. Az elsőfokú ítélet szerint mindez akkor történt, amikor Csák Márton autójával el kívánta hagyni a tábort, három rendőr beosztottja azonban feltartóztatta és ellenőrizni akarta a kocsit. A Fővárosi Bíróság első fokon kétrendbeli folytatólagosan elkövetett szolgálati vétség, alárendelt megsértése, magánokirat-hamisítás, elöljárói intézkedés elmulasztása, felbujtóként elkövetett sikkasztás és szolgálati közeg elleni erőszak miatt ítélte a tisztet 90 ezer forint pénzbüntetésre és lefokozásra.