Mádl Ferenc köztársasági elnök Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelöltnek ad megbízást a kormányalakításra a parlament május 15-i alakuló ülésén, aki vállalja a feladatot – derült ki azután, hogy az államfő hétfőn hivatalában külön-külön megbeszélést folytatott az Országgyűlésbe jutott pártok vezetőivel, majd Medgyessy Péterrel.

Kovács László, az MSZP elnöke – elmondása szerint – tájékoztatta a köztársasági elnököt arról, hogy az MSZP az SZDSZ-szel együtt kíván koalíciós kormányt alakítani. A pártelnök a megbeszélésen Mádl Ferenc kérésére ismertette a kormányzati struktúrával kapcsolatos szocialista elképzeléseket. Jelezte, hogy ezeket az elképzeléseket az MSZP szeretné a május 15-i parlamenti ülésre már törvényjavaslat formájában előterjeszteni.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke kijelentette: pártja közreműködik abban, hogy új kormány alakuljon Medgyessy Péter vezetésével. A szabad demokrata pártelnök arra kérte a köztársasági elnököt, hogy szólaljon meg a választási eredmények elfogadását illetően, mert pártja úgy ítéli meg, hogy – dacára az Országos Választási Bizottság döntésének – többen továbbra is megkérdőjelezik a végeredményt. Példaként a MIÉP és a Fidesz kezdeményezését említette.

Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke egyetértett azzal, hogy Medgyessy Pétert, az MSZP listavezetőjét kéri fel Mádl Ferenc köztársasági elnök kormányalakításra. Mint mondta, a Fidesz ellenzéki szerepre készül a parlamentben. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy az MSZP vezetői – korábbi megnyilatkozásaiknak megfelelően – megőrzik azokat az eredményeket, amelyeket a kormány a családtámogatásban, az oktatásban, a Széchenyi-terv keretében és az otthonteremtés terén elért. – Hozzá fogunk járulni minden olyan javaslathoz, amelyik az általunk vallott értékek, az általunk elképzelt modern és gyarapodó Magyarország megvalósulását segíti – szögezte le, jelezve, hogy ha viszont ettől eltérő irányt kíván szabni az új kormány, azt a lehetőségükre álló eszközökkel igyekeznek majd megakadályozni.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke közölte: tudomásul vette a köztársasági elnök abbéli szándékát, hogy az Országgyűlés alakuló ülésén az MSZP-t és az MSZP miniszterelnök-jelöltjét kívánja felkérni kormányalakításra. Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt, akivel a köztársasági elnök hétfő délután közölte, hogy őt bízza meg a kormányalakítással, újságírók előtt azt mondta: felelőssége tudatában vállalja a feladatot. Az MTI kérdésére Medgyessy Péter kijelentette, hogy május 15-ig kialakul a teljes kormányzati struktúra, az új kabinet névsorát azonban az alakuló ülésig nem hozzák nyilvánosságra. A politikus úgy látja, az új kormány megalakulásának reális dátuma május 27-e.