Az egyes vádpontok tényállásainak részletes vizsgálatával folytatódott Sándor István nyugállományú rendőr alezredes, az ORFK 1998-ban megszüntetett Központi Bűnüldözési Igazgatósága egykori felderítő tisztjének büntetőpere a Fővárosi Bíróságon hétfőn – közölte Hegedűs László ügyvéd, Sándor István védője.

Az államtitok miatt 2086-ig titkosított ügyben zárt ajtók mögött folyó tárgyaláson már a második napja tart a “Papa” fedőnéven is ismerté vált ex rendőr vádlotti vallomása. Sándor Istvánt az ügyészség kétrendbeli vezető beosztású, hivatalos személy által egy esetben kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettével, folytatólagosan elkövetett hivatali visszaéléssel és hamis tanúzás bűntettére való felbujtással vádolja a 90-es évek második felében elkövetett cselekmények miatt. Hegedűs László azt mondta: a “Papa” hétfőn mindhárom vádpontról beszélt összefüggően, illetve válaszolt számos bírói kérdésre. – Megítélésem szerint hihető, meggyőző vallomást tett védencem – tette hozzá Hegedűs .

Sándor István az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét és többször is koncepciósnak minősítette az ellene folyó eljárást. A tárgyalás kedden vádlotti vallomásokkal folytatódik. A “Papa”, az ORFK KBI Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályának tisztjeként kábítószer-ügyekkel, olajügyekkel és robbantásos bűncselekmények felderítésével foglalkozott az 1990-es években. A rendőrségtől saját kérésére 1998 júliusában, 27 év szolgálat után távozott.

A vádirat alapján halmazati büntetésként akár 12 éves szabadságvesztéssel is sújtható Sándor István. A “Papának” a büntetőperben öt vádlott-társa van; Cs. Imre rendőr alezredes, az egykori várpalotai rendőrkapitány és négy további civil személy. A “Papa” rendőri tevékenységével kapcsolatban a BM Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata kezdett el vizsgálódni 1999-ben, majd feljelentést tett. A nyílt eljárást már az ügyészségi nyomozók folytatták le. A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal emberei 2000. október 29-én vették őrizetbe Sándor Istvánt, egy nappal azelőtt, hogy az azóta már megszűnt parlamenti olajbizottság meghallgatta volna.