Az év első négy hónapjában az anonim betétek alig negyedét nevesítették tulajdonosaik. Júliustól ezt már csak külön díjért tehetik meg. Az anonim betétek döntő részét kezelő OTP Bank június végéig vállalja a módosítás költségét. Ez az összeg egyenként néhány száz, összesen viszont több százmillió forint.

Az elavultnak tartott betétkönyvek népszerűségének nem ártott a nevesítésre kötelező jogszabály, számuk az idén is tovább növekedett – írja a Népszabadság. Április végéig közel 500 ezer darab bankbetétet nevesítettek az OTP Banknál. Ez kevesebb, mint a negyede a 2,2 millió anonim betétnek. A legtöbben az év első két hónapjában jelentkeztek a bankfiókoknál és a postákon: február végéig 340 ezer szerződést módosítottak. Eddig elsősorban azok jelentkeztek, akik nagyobb összeget tartanak anonim betétben – mondta Tokodi Gábor, az OTP Bank főosztályvezetője. Így értékben már a betétállomány felének ismert a tulajdonosa. A kisebb értékű takaréklevelek, gépkocsinyeremény-betétkönyvek többsége viszont továbbra is névtelen, és darabszámra ezekből van a legtöbb.

A főosztályvezető szerint a következő hónapokban sem várható változás, a legkisebb összegű betétek akár ötven százaléka is névtelen maradhat a tulajdonosok díjmentes azonosítására adott június végi határidőig. A nagyobb értékű betétkönyveknek viszont legalább nyolcvan százalékát várhatóan sikerül nevesíteni a nyár közepére. A névtelen betétek összértékének legnagyobb része átlagosan százezer forintos takarékbetétkönyvekben van. A legkisebb értékű gépkocsinyeremény-betétkönyvből mintegy egymillió darabot tart nyilván a bank. Ezek értéke – a takaréklevélhez hasonlóan – átlagosan 5-10 ezer forint. Az anonim betétek közé tartoznak még az értékpapír típusú betétjegyek, amelyekben átlagosan 150 ezer forintot tartanak az ügyfelek. Ebből a termékből ugyanakkor kevés van, alig százezer darab.

A névtelen betétek nevesítésének költségeit csak júliusig vállalja át a bank. A módosítás a bankfiókoknál többnyire öt-tíz percbe telik, összesen 12 személyes adatot kell rögzíteni. Emellett minden ügyfél új betétkönyvet is kap. A nevesítés teljes költsége így ügyfelenként legalább 200-300 forint, ami 2,2 millió anonim betét esetében mintegy félmilliárd forintos kiadást jelent. A betétkönyveket elsősorban az idősebb generáció választja, gondolva arra, hogy az így spórolt pénzhez öröklési procedúra nélkül juthatnak hozzá a családtagok. Ez a lehetőség a nevesítés után sem veszik el, ha a betét tulajdonosa állandó meghatalmazottat jelent be, vagy örököseit külön nyilatkozatban jelöli meg a banknál – mondta Tokodi Gábor.