Zoran Djindjics szerb kormányfő minden kételyt eloszlatva hétfőn megerősítette, hogy Milan Milutinovics jelenlegi szerb elnököt nem adják ki a hágai Nemzetközi Törvényszéknek, amíg ősszel nem jár le a mandátuma.

A hágai bíróság Milutinovics, illetve Szlobodan Milosevics volt jugoszláv államfő három másik közeli munkatársa ellen a koszovói fegyveres konfliktus idején elkövetett háborús bűncselekmények miatt emelt vádat. Az említett személyek közül már csak Milutinovics nincs Hágában, illetve Vlajko Sztojilkovics volt szerb belügyminiszter, aki időközben öngyilkos lett. A jugoszláv igazságügyi minisztérium Milutinovics vádiratát is továbbította a feltételezett háborús bűnösök ügyében eljáró belgrádi körzeti bíróságnak.

A szerb kormányfő közölte azt is, hogy Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnok kiadatása nem tartozik Szerbia és Jugoszlávia hatáskörébe. “A törvényszék képviselők továbbra is gyakorolhatnak ránk nyomást, de nem tudjuk Mladicsot kiadni azon egyszerű oknál fogva, hogy tudomásunk szerint a tábornok nincs Szerbiában” – mondta Djindjics. Carla Del Ponte hágai főügyész éppen a minap mondta egy nyugati lapnak: biztosan tudja, hogy Mladic Szerbia területén tartózkodik.