Ezidáig nehéz volt egy személy online azonosságának minden kétséget kizáró bizonyítása. Könnyű volt az adatait ellopni, számos esetben illetéktelen kezekbe kerültek. A most bemutatott megoldás ezekre a problémákra kínál megoldást.

Egy osztrák és német tudósokból álló csoport a problémát megvizsgálta, és megalkotta a világ első online személyazonossági kártyáját. Az új rendszer képes felismerni a felhasználót, amikor regisztrálja magát, újabb tranzakciót kezdeményez, vagy a vállalati intranethez csatlakozik. A kártya képes blokkolni a másoktól származó, a felhasználó ellen irányuló illetéktelen folyamatokat. Az online személyazonossági kártya, melyet Voltom kártya néven is ismerhetünk nem csak az online, de a valós világban is működhet, ugyanis nem teszi lehetővé azonosítatlan személyek számára a hozzáférést, illetve a visszaélést. A Voltom kártya használatával egy nagyon magas biztonsági fokú online biztonsági eszköz kerülhet a felhasználók kezébe.

A kártya képes kezelni a biztonságos e-mail-eket, a fizetéseket, a bankszámlánkra irányuló tranzakciókat, segítségével választhatunk, utasításokat adhatunk, biztonságos helyen tárolhatjuk adatainkat, vagy megvédhetjük a fiatalkorúakat a pornográf és egyéb számukra nem való adatok hozzáférésétől. A Voltom kártya világméretű elterjedését segítheti, hogy kompatibilis az új UMTS generáció tagjaival. A fejlesztők elmondták, hogy a kompatibilitás tekintetében a különböző mobilkommunikációs szabványok elvárásainak is meg kívánnak felelni.