A Legfelsőbb Bíróság (LB) elutasította azt a beadványt, melyben egy magánszemély kifogásolta az Országos Választási Bizottságnak (OVB) a pártok számára biztosított költségvetési források elosztásáról szóló állásfoglalását

  • erről Lomnici Zoltán, a testület elnök-helyettese nyilatkozott pénteken az MTI-nek.

    Emlékeztetett arra, hogy az OVB február 1-jén egy állásfoglalást adott ki a költségvetési források pártok működésére fordítható pénzek felosztása tárgyában.

    Elmondta, hogy ennek az állásfoglalásnak alapján az OVB május 4-én hozott egy határozatot amelyben – figyelembe véve a párttörvényt, valamint a Fidesz és az MDF közötti megállapodást – megállapította a pártok költségvetési támogatásának meghatározásához szükséges elosztási arányokat.

    Lomnici Zoltán közölte: a magánszemély által benyújtott kifogás lényege az volt, hogy mind az OVB állásfoglalása, mind pedig annak alkalmazása törvénysértő volt.

    Az elnök-helyettes elmondta: az említett kifogást az LB végzésével elutasította. Az indoklás szerint a törvény alapján az OVB a jogszabályok egységes alkalmazása és az egységes joggyakorlat kialakítása érdekében állásfoglalást adhat ki a választással kapcsolatos jogszabályok tekintetében, és ez ellen jogorvoslatnak nincs helye.

    Szavai szerint az OVB említett állásfoglalása sem önállóan, sem az arra alapított határozat felülvizsgálatára irányuló bírósági eljárásban közvetett módon nem tehető vitássá, mert az köti magát a testületet is, így ettől nem térhet el, s azt alkalmaznia is kell.

    Lomnici Zoltán mindezek alapján közölte: az OVB a pártok jelölő szervezetei nyilatkozatán alapuló határozata, valamint az annak mellékletét képező jegyzőkönyv nem volt jogszabálysértő, mivel az az állásfoglalásban írt szempontoknak mindenben megfelelt.

    Mint ismeretes, a jogszabályok szerint egyébként az OVB állásfoglalása csak az Alkotmánybíróság előtt támadható meg.