A Microsoft ellen folyó antitrösztper kilenc felperes állama bejelentette, hogy mégse kívánják bemutatni a bíróságnak azt a modulárisan felépített Windows-változatot, amely az operációs rendszer butított verziójának kiadási lehetőségét is alátámasztaná.

A felperes államok egyik ügyvédje a váratlan bejelentést azzal magyarázta, hogy nem akarják elnyújtani a pert. A szoftveróriás Microsoft ugyanis a további tárgyalások határozatlan időre való elhalasztását kérte, hogy felkészülhessen a reagálásra.
A szoftveróriás Microsoft a napokban 10 változatot vett át a lebutított Windows verziókból James Bachtól, a felperes államok tanújától, aki azt állítja, hogy asztali számítógépekhez is használható moduláris Windows XP Embedded (beágyazott) megoldást készített. A 10 változathoz a szakértő 67 CD-nyi mellékletet és dokumentációt csatolt.

A moduláris felépítésű, avagy butított Windows a korábbi megegyezési javaslatot elutasító USA államok egyik fő követelése. Mint ismeretes, Colleen Kollar-Kotelly bírónő a napokban bejelentette, hogy szívesen megvizsgálná az államok által emlegetett, Bach által megvalósított moduláris Windows-változatot, bár hozzátette, nem örül, hogy a felperesek csak ilyen későn álltak elő vele. Steve Holley, a Microsoft egyik ügyvédje elmondta, hogy a butított Windows demonstrációjára való reagálás igen időigényes feladat lenne. “Nem órákról van szó, de még csak nem is napokról” – mondta Holley a bírónőnek.

“Érzésünk szerint olyan jó helyzetben vagyunk, amilyenben csak lehetünk” – mondta Tom Greene, Kalifornia helyettes államügyésze utalva arra, hogy a felperesek a moduláris Windows bemutatása nélkül is elérhetik céljaikat.