Weiss hamisított csekkekkel megvásárolt egy amerikai biztosító társaságot, és kifosztotta az idős biztosítottak számláit. Mintegy 538 millió eurónyi kárt okozott s ezért távollétében 845 év szabadságvesztésre ítélték, de megszökött és két éve Bécsben fogták el.

Sérülnének a jogai

Eredetileg a bécsi bíróság a kiadatás ellen döntött arra hivatkozva, hogy sérülnének Weiss emberi jogai, mivel nem volt jelen az amerikai tárgyaláson s ezért nem tudott kellően védekezni a vádakkal szemben, ám a szövetségi legfelső bíróság egy semmisségi indítvány nyomán visszautalta az ügyet az első fokon eljáró testület elé, amely csütörtökön a kiadatás mellett döntött.

A strasbourgi döntés nyomán Dieter Böhmdorfer igazságügyi miniszter nem írhatja alá a csütörtöki ítéletet mindaddig amíg a strasbourgi eljárás be nem fejeződik, márpedig ez Weiss védője szerint legalább egy évet vesz igénybe.

Az osztrákok legfeljebb tíz évre ítélhetnék

A védő már áprilisban egyéni keresetben kérte a strasbourgi bíróságtól, hogy vizsgálják meg, megfelel-e az alkotmánynak az Egyesült Államokkal fennálló kiadatási szerződés, s ezen belül azt, hogy a bíróságok megengedhetőnek nyilváníthatnak-e az emberi jogi konvencióban foglaltak figyelmen kívül hagyásával egy kiadatást.

Osztrák jogi szaktekintélyek érvelése szerint Weiss már csak azért sem adható ki, mert ez helyzetében jelentős romlást okozna, a 845 év ugyanis valóban életfogytig szóló börtönbüntetést jelentene, míg a kiadatás elmaradása esetén Ausztriában kellene ellene eljárást lefolytatni, amelynek során súlyos csalásra legfeljebb tíz évi börtönbüntetés lenne kiszabható.