Dr. Bárándy Péter leendő igazságügy-miniszter a Móri rablógyilkossággal kapcsolatban úgy vélekedik, hogy amennyiben nem bizonyul általános tendenciának az effajta brutalitás, akkor elsősorban nem a jogalkotónak, hanem a jogalkalmazóknak kell levonnia a szükséges konzekvenciákat az ügyből.

Arra kérdésre, hogy a móri rablógyilkosság befolyásolja-e az igazságügyi tárca munkáját az első száz napban, dr. Bárándy Péter leendő igazságügy-miniszter azt válaszolta, hogy egy jó kormánynak természetesen választ kell adnia a kirívó bűncselekményekre is, de az igazságügy-miniszternek bizonyos távolságot kell tartania a napi ügyektől.

Amennyiben általános tendenciává válik az, ami Móron történt, akkor a jogalkotónak is lépéseket kell tennie, hangsúlyozta Bárándy, aki azonban úgy véli, hogy nem tendenciáról van szó, hanem egyedi, kirívó bűncselekményről. Ezért elsősorban nem a jogalkotóknak, hanem a jogalkalmazóknak és különösen a rendőrségnek a feladata az üggyel foglalkozni – közölte a NOL érdeklődésére a leendő igazságügy-miniszter.

Ezzel szemben Dávid Ibolya, a leköszönő igazságügy-miniszter szerint a móri eset is azt bizonyítja, hogy nem szabad enyhíteni a büntetőpolitika szigorán. Az MTI érdeklődésére emlékeztetett: minisztersége alatt vezették be, hogy az életfogytig tartó büntetés valóban halálig tartson, és a Döcher-ügy kapcsán megszigorították az enyhített végrehajtási szabályokat is.