Nyolc év börtön jár a telefonok feltöréséért

Az internetről le lehet tölteni olyan szoftvereket, amelyekkel megváltoztatható a mobiltelefonok azonosító száma. Egyes honlapokon még teljes “szetteket” is meg lehet rendelni, ezek tartalmazzák a szoftvert és a művelethez szükséges kábeleket. Az ilyen készletek használata, a telefonok kikódolása azonban bűncselekménynek minősül, és a számítógépes bűncselekményekhez hasonlóan 2-8 év szabadságvesztés járhat érte.

Weboldalának tanúsága szerint telefonok kikódolásával foglakozik a litván GSM Solutions (természetesen csak azokban az országokban, ahol ez nem ütközik törvénybe), és erre alkalmas készleteket is árusít. Az angol, orosz és ukrán kirendeltségekkel is rendelkező cég telefontípustól függően 150 és 700 dollár közti áron kínálja mobilátprogramozó készleteit.

Pár ezerért kikódolják

Az olcsó, ám csak hűségnyilatkozattal megvásárolható előfizetések sokakat csábítanak arra, hogy így jussanak új készülékhez. Azonban vannak, akik továbbra is a régi számukat szeretnék használni, vagy más ok miatt cserélnének SIM-kártyát új telefonjukban. Õk gyakran fordulnak “szakemberekhez”, akik pár ezer forintért elvégzik a kikódolás, a kártyafüggetlenítés egyszerű műveletét.

Egy mobiltelefont két módon lehet kártyafüggetlenné tenni – tudta meg ay Index egy névtelenséget kérő “hozzáértőtől”. Elmondása szerint vagy egy soros kábellel összekötik a mobilt a számítógéppel, és a mobil szoftverében változtatják meg a beállításokat, vagy ha ez nem lehetséges (mint például a régebbi Alcatel típusoknál), akkor a készülékben kisütik az eepromot, és újraírják azt.

Egyedi azonosító minden telefonban

Minden készülék rendelkezik egyedi azonosítóval, úgynevezett IMEI-számmal. Ez egy 15 elemből álló számsorozat, amely a gyártás és az értékesítés helyére vonatkozó adatokat tartalmaz, egy egyedi szériaszámot, valamint egy olyan számjegyet, amely az egész számsort hitelesíti. A hitelkártyaszámhoz hasonlóan ugyanis csak bizonyos, adott algoritmus alpján alkotott számsorozatok érvényesek. Az IMEI-hackelő szoftverek is ezen algoritmus alapján képeznek új azonosítót. Európában, a Közel- és Távol-Keleten a GSM-telefonokból a *#06# kód beütésével hívható elő az IMEI………

A teljes cikk az Index-en olvasható.