A Pénzügyminisztérium szükségesnek tartja, hogy az érdekvédelmi szervezetek és a hatóságok közösen tekintsék át, milyen intézkedésekkel lehetne megakadályozni a móri Erste bankfiókban történt kegyetlen rabláshoz hasonló eseményeket – hangzott el a minisztérium budapesti tájékoztatóján.

Az értekezleten a PM mellett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, a Magyar Bankszövetség, a Személyi Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Kamara és több, a pénzintézetek őrzésével és védelmével foglalkozó vállalkozás képviselője vett részt. Varga Mihály pénzügyminiszter a megbeszélést követően elmondta, hogy a közeljövőben munkabizottságot állítanak fel, amely konkrét javaslatokat dolgoz ki arra: a bank-, takarékszövetkezeti, és postafiókokban milyen alapvető technikai követelményeknek kell eleget tenni az ott dolgozók és az ügyfelek védelme érdekében.

Varga elmondta: a PSZÁF tavaly ősszel ajánlásokat dolgozott ki arról, hogy a pénzintézeteknek mit kell szem előtt tartaniuk a fiókok biztonságát érdekében. Az ajánlásokat hosszabb távon kormányrendelet szintjére lehetne emelni, s a jövőben ezeket, mint a bankbiztonsági minimumot alkalmazni – tette hozzá. A hétfői megbeszélésen számos technikai kérdés is felmerült, így például az is, mennyire kockázatnövelő tényező, ha az ügyféltérben a fegyveres biztonsági őr személyesen van jelen. Elhangzott olyan javaslat, amely szerint célszerű lenne, ha a fegyveres biztonsági őr egy védett helyen, az ügyféltértől elkülönítve látná el feladatát. Többen felvetették azt is, hogy a bankfiókokba való beléptetéskor bevezethetnék egyfajta “zsilipkaput”, amely számos dolog kiszűrésére lenne alkalmas. A miniszter elmondta: a PM munkatársai megvizsgálják annak lehetőségét, hogy a jövőben vámmentes legyen a golyóálló üvegek beszerzése.