Egy év és nyolc hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta hétfőn a Vas Megyei Bíróság azt a 27 éves nőt, aki 2001 novemberében Bérbaltaváron halott csecsemőt szült, a tetemet pedig a kukába dobta.

A jogerős ítélet szerint az asszony várandóságának idején végig titokban tartotta egy futó kapcsolatból származó terhességét, majd a gyermeket – akinek állítólag a nemét sem tudja – családi házuk mellékhelyiségében szülte meg. A szülő nő nem győződött meg a magzat életképességéről, nem próbálta a csecsemőt ellátni, a testet egy nejlonzsákba, ruhadarabok közé rejtette, és a ház előtt álló szeméttárolóba dobta. A csecsemő holttestére még aznap guberálók találtak rá a helyi szeméttelepen.

A szakérők szerint a gyermek a terhesség 30-32. hetében járó koraszülött volt, akinek halálát – amely már a szülés beindulásakor beállt – a méhlepény korai elöregedése, elfajulása miatti szív-, keringési és légzési elégtelenség, valamint a méhlepény korai leválása okozta. Minderről azonban az asszonynak sem a szülés alatt, sem közvetlenül azt követően nem volt tudomása. A bírósági ítélet ugyanakkor leszögezi: élveszülés esetén a koraszülött gyermeknek az adott körülmények között semmiféle reális esélye nem lett volna az életben maradásra.