A hitelintézetnek nem minősülő pénzváltók engedélye június 30-án minden külön intézkedés nélkül érvényét veszti – áll a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) körlevelében, amelyet a pénzváltók és a hitelintézetek részére készítettek.

A Magyar Tőkepiac hétfői számában megjelent körlevél emlékeztet arra, hogy az MNB engedélyével rendelkező önálló pénzváltók változatlan feltételekkel 2002. június 30-ig végezhetik a tevékenységüket, ezt követően csak hitelintézetek, illetve azok ügynökei válthatnak pénzt. A pénzváltás szabályait a közelmúltban hatályba lépett, a terrorizmus elleni küzdelemről és a pénzmosás megakadályozásáról szóló törvény egyes passzusai változtatták meg. A PSZÁF levele utal arra is, hogy a pénzváltási tevékenységet 2002. január 1-től már nem a Magyar Nemzeti Bank, hanem a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) engedélyezi.

Figyelmeztet a PSZÁF arra is, hogy a pénzváltóknak már nincs lehetőségük arra, hogy új telephelyre is kiterjesszék tevékenységüket. Kitér arra, hogy kormányrendelet sorolja fel azokat a mellékleteket, amelyeket csatolni kell ahhoz a kérelemhez, mely a pénzváltási tevékenység ügynökként történő végzésének engedélyezéséhez szükségesek. A kormányrendelet a tevékenység végzésének személyi és tárgyi feltételeit is részletezi, új tárgyi feltételként írja elő a kamerát, illetve azt, hogy a pénzváltó részleget az üzlethelyiségekben el kell különíteni a más tevékenység végzésére szolgáló résztől.

A pénzváltó ügynököknek megbízási szerződést kell kötniük a hitelintézetekkel, melyeknek tartalmazniuk kell azt a kikötést is, hogy a felügyelet, illetve a megbízó hitelintézet korlátozás nélkül ellenőrizheti az ügynök pénzváltási tevékenységgel kapcsolatos gazdálkodását és üzleti könyveit – olvasható a PSZÁF körlevelében. A felügyelet hangsúlyozza: mindent megtesz annak érdekében, hogy a május 30-ig hiánytalanul benyújtott engedélykérelmeket július 1-ig elbírálja.