Mádl Ferenc köztársasági elnök nyitotta meg az új Országgyűlés alakuló ülését szerda délután; a képviselők egyperces néma felállással megemlékeztek a móri tragédia áldozatairól.

Pintér Sándor belügyminiszter szerint az országgyűlési képviselő-választások törvényes rendben, magas színvonalon zajlottak le, és a törvényes lebonyolítást az Országos Választási Bizottsághoz eljuttatott beadványok sem kérdőjelezhették meg.

Az új Országgyűlés szerdai, alakuló ülésén a választásokat értékelő beszédében a leköszönő kormány belügyminisztere kiemelte, hogy a választások a mintegy 140 nemzetközi megfigyelő, a három városban irodát felállító EBESZ véleménye szerint is a nemzetközi elvárásoknak, követelményeknek megfelelően történtek.
Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság elnöke arról beszélt, hogy az OVB – amennyiben ez találkozik az Országgyűlés egyetértésével – megteszi a választási jogszabályok módosítására vonatkozó javaslatait.Hozzátette: a változtatást elsősorban az ajánlószelvények ügye, a kampánytevékenység időtartamának kérdése, a kampánycsend témaköre és, nem utolsósorban, az esélyegyenlőség elve indokolja.

Az ülésen várhatóan döntés születik a parlamenti bizottságok létrehozásáról, tagjainak és tisztségviselőinek megválasztásáról szóló határozati javaslatról is. Az Országgyűlésnek 25 bizottsága lesz, amelyek közül 14-et kormánypárti, 11-et ellenzéki elnök vezet majd.

Beszédet mond Orbán Viktor leköszönő miniszterelnök, majd – miután az államfő megtette javaslatát az új kormányfő személyére – Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje emelkedik szólásra.

Az Országgyűlés – amennyiben a képviselők négyötöde megszavazza a házszabálytól való eltérést – már az alakuló ülésen határozatot hoz a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényjavaslatról.