Szili Katalin, a parlament új elnöke azt szeretné, ha egy hónap rendkívüli ülésszakkal hosszabb lenne az idén az Országgyűlés tavaszi munkája.

Szili Katalin azt ígérte, a parlament minden olyan hibáját kijavítják, amit az MSZP az elmúlt négy évben kritizált. Az ügyrendi kérdéseket Szili szerint egyetlen csomagban kellene módosítani. Az Alkotmánybíróság is kötelezte a parlamentet, hogy határozza meg mit jelent a folyamatos ülésezés, és hogy mik a frakcióalapítás feltételei. Mindezek tisztázásához az ellenzék szavazataira is szükség lesz.

Szili vissza fog térni a hetenkénti ülésezéshez, de az még nem dőlt el, hogy mely napokon lesz plenáris ülés, és mikor dolgoznak a bizottságok. A Fidesz kormányzása alatt három hetes ciklusokból állt a parlamenti munka: egy hét parlament, egy hét bizottsági munka, egy hét otthoni tevékenység a választókörzetekben. Szili szerint az elmúlt években törvénygyártás folyt a parlamentben, de most eljött az ideje, hogy a minőség legyen a legfontosabb. “Eljött a jogszabályok finomításának időszaka” – mondta.

Dolgozó munkaparlamentet és nem eredményt nem hozó vitaparlamentet szeretne az új házelnök. Szerinte az elmúlt négy év “zsákutca volt ebben a tekintetben”. “A parlament nemzeti intézmény jellegét kell megerősíteni” – mondta, ami azt jelenti, hogy konszenzusra kell törekedniük a pártoknak a legfontosabb kérdésekben. Szili szerint különösen fontos, hogy a képviselők párbeszédet folytassanak a civil szervezetekkel.