Washingtonnal ellentétben a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) még mindig úgy látja, hogy Belgrád nem működik együtt kellőképpen a bírósággal a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálásában.

Graham Blewitt, a törvényszék helyettes főügyésze úgy látja, hogy Jugoszlávia még mindig nem teljesítette maradéktalanul nemzetközi kötelezettségeit, mert nem adta ki Hágának a területén tartózkodó feltételezett háborús bűnösöket. Az amerikai kormányzat kedden felújította Jugoszlávia segélyezését, mondván, Belgrád megfelelő együttműködést tanúsít az NT-vel.

“Szerintem Belgrádnak még bőven van javítanivalója a törvényszékkel való együttműködésben” – mondta Blewitt. Emlékeztetett arra, hogy Belgrád eddig egy gyanúsítottat sem tartóztatott le azok közül, akik szerepelnek a Hága által átadott névsorban. Florence Hartmann, a hágai főügyész szóvivője ehhez annyit tett hozzá, hogy akik a közelmúltban Hágába érkeztek, azok önként adták fel magukat az NT-nek. A törvényszéki szakértők pedig még mindig nem férhettek hozzá az irattárakhoz és a tanúkhoz – mondta a szóvivő.

Zoran Zsivkovics jugoszláv belügyminiszter ezzel kapcsolatosan úgy nyilatkozott a Studio B belgrádi televíziónak, hogy az elkövetkező napokban a hatóságok várhatóan elfognak 5-6 személyt azon 17 vádlott közül, akiknek vádiratát megkapták az NT-től. Zsivkovics szerint a vádlottak közül valószínűleg csak ennyi személy tartózkodik Jugoszlávia területén. A rendőrség két hete keresi őket, de egyelőre a hollétüket sem ismeri.

Az NT 12 különálló kérelmet nyújtott át Belgrádnak a levéltári anyagok megtekintésére, s a Hágával való együttműködésért felelős, nemrégiben életre hívott nemzeti tanács első ülésén a testület 10 kérelemnek helyt is adott – mondta Zsivkovics, aki szerint a törvényszéki nyomozók jobbára a nyilvánosság számára is hozzáférhető dokumentumokat, illetve bírósági jegyzőkönyveket akarnak megtekinteni. Zsivkovics leszögezte, hogy a hatóságok nem fogják teljesíteni Hága minden kérését, hiszen törvényi korlátozás van arra nézve, hogy mely dokumentumok hozzáférhetők.

A washingtoni látogatásán tartózkodó Zoran Djindjics szerb kormányfő az Amerika Hangja rádiónak szerdán úgy nyilatkozott, hogy “a vádlottak átszállítása Hágába technikai kérdés, amely körül immár nincsenek politikai viták”. Djindjics ugyancsak azt mondta, hogy egyes vádlottak már a közeljövőben Hágában találják magukat.