Az új összetételű Országgyűlés tegnapi ülésnapján megtárgyalta a minisztériumi szerkezet átalakítását, és elfogadta az ezt rögzítő törvény módosítását, amelynek kihirdetését Szili Katalin házelnök a szokotthoz képest rövidebb határidővel kezdeményezi.

E szerint immáron nincs jogi akadálya annak, hogy hamarosan felállhasson Magyarország első e-minisztériuma, hivatalosan az Informatikai és Hírközlési Minisztérium. A felállítandó tárca nevét korábban, mint Informatikai és Távközlési Minisztériumot említették, ám végül a most elfogadott változat mellett döntöttek.
A parlament keddi ülésén 195 igen szavazattal, 4 ellenében, 153 tartózkodás mellett elfogadta a Magyar Köztársaság minisztériumainak felsorolásáról szóló 1998. évi törvény módosítását célzó törvényjavaslatot.

Mint ahogy arról a múlt héten a Prím Online már beszámolt, az új minisztérium élére várhatóan Kovács Kálmán szabad demokrata politikus kerül. Az új kormány, így az e-miniszter kinevezésére és eskütételére is május 27-én, azaz jövő héten hétfőn kerül sor. A leendő miniszterrel készült interjúban részletesen is szólt terveiről, amelyek között elsőként szerepel a Matáv Rt.-vel a telefonkedvezmények megszüntetése miatt tárgyalóasztalhoz ülni. Kovács szerint az Egységes Hírközlési Törvényt rendbe kell tenni, mert az EHT a versenykényszer helyett csak megerősítette a Matáv Távközlési Rt. monopol helyzetét. Kovács ijesztőnek nevezte, hogy a Matáv Rt. riválisai, így a legnagyobb, a Vivendi is fontolgatja, hogy kivonul Magyarországról.

Az új minisztériummal kapcsolatosan a tegnapi plenáris ülésen elhangzott, kis létszámú minisztérium lesz. Gy. Németh Erzsébet szocialista képviselő az informatikai minisztérium létrehozásával kapcsolatosan kiemelte, hogy e terület a gazdaság egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata, amelyben látványos és gyors eredmények érhetők el, majd hozzátette, hogy bár kis létszámú, de hatékony minisztériumot teremtenek. Az e-minisztériummal kapcsolatos módosítást a FIDESZ-MPP nevében Rogán Antal is üdvözölte, így elmondható, hogy ebben a honatyák kivételes egységet mutattak, ami a terület szempontjából bíztató jel.